На Львівщині на реставрацію найдавнішої дерев'яної церкви цього року виділили 100 тисяч грн

3270 0
Ця пам’ятка датується 1502 роком.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

У середу, 26 квітня, відбулась виїзна нарада науково-реставраційної ради, де обговорили питання реставрації дерев’яної церкви Зіслання Святого Духа у с. Потелич на Львівщині. Цьогоріч для виготовлення науково-проєктної документації на реставрацію стінопису та іконостасу виділили сто тисяч гривень. Про це повідомили у департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА.  

Ця пам’ятка датується 1502 роком і належить до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО.  Під час наради реставратори та пам'яткоохоронці оглянули інтер’єр та фасади церкви, окреслили можливості їхнього збереження, обговорили план виконання реставраційних робіт. У фокусі уваги була східна стіна нави – цінна пам’ятка монументального мистецтва, на якій містяться два автентичні розписи.

Читайте також: Біля церкви Анни у Львові відреставрували історичну браму

Нагадаємо, що ця реставрація входить до програми Охорони культурної спадщини на 2021-2025 роки. Окрім неї, ввійшли 29 об’єктів на Львівщині, які профінансують на понад 25 млн гривень з обласного бюджету. Зокрема, передбачені кошти для 16 дерев’яних церков та дзвіниць, більшість з яких пам’ятки національного значення.

Фото: ЛОВА

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!