Ложка дьогтю. Творці української трагікомедії «Люксембург, Люксембург» відмовилися надати фільм київському кінотеатру

1543 0
В український прокат вийшов фільм «Люксембург, Люксембург» – довгоочікувана трагікомедія режисера і сценариста Антоніо Лукіча, однак і тут не обійшлося без скандалу: автори відмовили у праві показу столичному кінотеатру.

13 квітня у прокат офіційно вийшла комедія Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург». Головні ролі у ньому зіграли Аміл та Раміл Насірови, учасники реп-гурту «Курган і Agregat».

Втім право на показ нового українського фільму отримали не усі – київський камерний кінотеатр КІНО42 у подільському будинку з історією, який показує лише відбірні фільми, повідомив, що не показуватиме «Люксембург, Люксембург».

«Попри те, що на попередній фільм Антоніо Лукіча ми продали найбільше квитків за свою історію, ми не показуватимемо його новий фільм "Люксембург, Люксембург», – йдеться на сторінці кінотеатру у Facebook.
 
«Продакшен ForeFilms та прокатник Kinomania Film Distribution мотивують відмову дати нам фільм побоюванням піратства (what?) та майбутньою угодою з одним відомими стримінг-сервісом», – обурюються та водночас дивуються у кінотеатрі.
 
«Шкода, що острахи іноземного стримінгу для продюсерів важливіші за аудиторію українського незалежного кінотеатру, який роками щоденно працює над популяризацією українського кіно. Шкода, що наші інвестиції в українське кіно не повернуться нам із частинкою успіху цього фільму, якого ми, звісно, йому бажаємо», – йдеться у дописі.
 

Ми звернулися за поясненнями в Kinomania Film Distribution та очікуємо на відповідь. Натомість компанія поки лише прозвітувала про неабиякий успіх фільму:

«За перший прокатний день стрічки збори склали понад 700 тисяч гривень», – повідомили у Кіноманії.

Про що фільм

Брати-близнюки вирушають до Люксембурга, щоб побачити свого давно зниклого батька. Вони дізнаються, що він важко хворий, тож ця зустріч може стати останньою. Антоніо Лукіч вважає, що окремим героєм фільму є слобожанський суржик. Так що ми маємо змогу насолодитись і автентичною буковинською говіркою у драмі «Памфір», і автентичним слобожанським суржиком у комедії «Люксембург, Люксембург».

Стрічку знімали у 2021 році у Лубнах Полтавської області, у Києві та Люксембурзі. Завершувати фільм довелось уже після початку повномасштабного вторгнення: рятувати та вивозити матеріали та доробляти кіно. Світова прем’єра картини відбулась на 79-му Венеційському міжнародному кінофестивалі, де фільм брав участь у конкурсній програмі «Горизонти».

У травні 2022 року фільм став одним з п'яти учасників програми підтримки міжнародної промоції українських фільмів proMOTION, започаткованої Українським інститутом. Міжнародна промопідтримка в рамках програми здійснюється за допомоги Göteborg Film Fund.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!