У бібліотеці Іваничука на площі Ринок відновили вітраж з унікальною рамою

2237 0
Відкриття оновленого вітража відбудеться сьогодні о 18.00.
Фото: Бібліотека Іваничука

Фото: Бібліотека Іваничука

У Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука, що на пл. Ринок, сьогодні урочисто відкриють оновлений вітраж. Завдяки мисткині Роксоляні Павлик, вдалося врятували не лише скло вітражу, а й оригінальний метал вікна. Про це Tvoemisto.tv розповіла директорка бібліотеки Тетяна Пилипець.

Сам вітраж, за словами директорки, особливої історичної цінності не має, бо це дипломна робота студентів тодішнього Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва, виготовлена десь у 80-х роках ХХ ст., відтак, будь-яка спонсорська чи проєктна робота з реставрації не підходила. А ось рама, як з’ясувалося під час реконструкції, набагато давніша – з середини XVII ст.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Будівля Торгово-промислової палати

«Реконструкція тривала з березня до вересня. Роботи здійснювали 3 майстерні, в яких окремо відреставровували скельця, рами, замки. Усі роботи велися під орудою мисткині Роксоляни Павлик. Скельця відновили на 90%, а чотиригранний замок, який працює ще за принципом шестерні, – повністю. Через його несправність єдине вікно у залі не відчинялося. Але сьогодні все працює», – каже Тетяна Пилипець.

Вартість вітража обійшлася у майже 37 тис. грн. Ідея зібрати гроші та відновити вітраж виникла наприкінці минулого року під час одного з письменницьких засідань. У новорічну ніч Соломія Чубай, гурти «Джалапіта» та «Рококо» провели благодійну вечірку, а за зібрані 30 тис. грн замовили реставраційні роботи. Решту витрат покрили небайдужі львів’яни.

Читайте також: 11-метровий вітраж, якому понад 100 років, реставрують у Львові

До речі, сьогодні, під час відкриття оновленого вітража мисткиня Роксоляна Павлик планує для охочих провести ще й годинний майстер-клас з розпису міні-вітражу.

Нагадаємо, У будинку на пл. Соборній, 7, де нині розташований Львівський апеляційний суд, тривають роботи з реставрації чотирьох унікальних вітражів, виготовлених у майстерні Станіслава-Габріеля Желенського у 1914 році. Завершити реставрацію планують у першій половині грудня.

Ольга Шведа



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!