У дитячій лікарні Львова відкрили оновлену операційну з унікальним обладнанням. Фото

3609 0
Лапароскопічна стійка німецької фірми Kalr Storz, що тепер є в лікарні, – єдина в Україні в такій комплектації.
Фото: Олександра Бодняк

Фото: Олександра Бодняк

Сьогодні, 17 грудня, у міській дитячій клінічній лікарні Львова відкрили відреставровану лапароскопічну операційну. Облаштування блоку коштувало близько 7 млн грн, розповідає головний лікар установи Дмитро Квіт.

Найдорожче в оновленій операційній – обладнання від німецького виробника Kalr Storz. Це стійка для лапароскопічних операцій, тобто – малоінвазивних, коли розмір розрізів під час хірургічного втручання становить 3-5 мм. За допомогою інструментів, що йдуть в комплекті до обладнання, можна проводити операції як новонародженим – навіть народженим передчасно, так і 18-річним пацієнтам.

Читайте також: Дитячу лікарню на Орлика відремонтують за понад 8 мільйонів гривень

Стійка має 2 Full HD монітори, лапароскопічну камеру, що показує судини у глибині тканин для уникнення кровотечі, функцію висвітлення заднього фону, що  дозволяє краще бачити операційне поле, допоміжні функції при операціях на пухлинах, потужний електрокоагулятор (для зупинення кровотеч) з режимом моно- і біполяру, джерело світла на LED-елементах, адже операції відбуваються в темряві, термофлятор-ісуфлятор з підігрівом газу СО2, що дозволяє оперувати передчасно народжених дітей, набори інстрементів – 3- і 5-міліметрові електроножі, 5 сучасних оптик, контейнери для інструментів та контейнери для стерилізації інструментів в автоклаві.

Лікар-хірург Юрій Калівошка каже, що це обладнання – єдине в Україні, і навіть у Польщі, за його словами, є лише одна стійка з такою комплектацією. Сам лікар рік працював з таким обладнанням в Канаді. Власне, стійку Kalr Storz для львівської лікарні також купили благодійники з Канади – SickKids Foundation: об’єднання жертводавців дитячого госпіталя в Торонто, серед яких є українські діаспоряни. Вартість стійки – понад 120 тисяч євро.

«За допомогою цього обладнання можна проводити операції в черевній порожнині, в грудній клітці і на мозку. За рік ми робимо 300-400 таких операцій. За допомогою цього обладнання, що приїхало до нас наприкінці жовтня, ми вже провели 40 операцій», – каже Юрій Калівошка.

Читайте також: У нас діти не плачуть. Як у Львові малюкам роблять складні операції

Окрім того, в оновленій операційній встановили і новий сучасний апарат для введення анестезії, а також – нове освітлення. Місто виділило близько 450 тис. грн на ремонт операційного блоку. За словами заступника головного лікаря з хірургічної роботи Федіра Осима, сьогодні в операційну простерилізують та візьмуть аналізи, відтак, відкриють для роботи вже до кінця тижня.

Співпраця між SickKids Hospital (Торонто, Канада) та Міською дитячою клінічною лікарнею Львова триває з грудня 2012 року, каже Дмитро Квіт. Окрім обладнання, інструментів та коштів львівські хірурги проходять навчання в Канаді.

«Представники фундації часто приїжджають до нас, ми звітуємо. Також в Канаді нещодавно прооперували трьох наших дітей з дуже складними паталогіями», – розповідає Дмитро Квіт.

Загалом у дитячій лікарні проводять близько 4 тисяч операцій на рік. Це найбільша дитяча лікарня Західної України. Тут є 10 операційних блоків, 8 з яких вже вдалось оновити.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!