Фото: Medicover

Фото: Medicover

Чотири найпоширеніші міфи про хірургію. Чому операція – насправді не страшно

14274 0
При думці про оперативне втручання багато людей лякаються і нервуються. Часто страх викликаний почутими десь історіями від людей, які самі мало стикались із хірургією. Tvoemisto.tv разом із Медичним центром Medicover вирішило спростувати міфи, що поширюються про цю важливу галузь медицини.

Принциповою позицією Медичного центру Медікавер є оперувати тільки тих, кому це необхідно. Відтак, пацієнтам передусім пояснюють, що найкраща операція – та, якої вдалось уникнути. Проте, якщо після обстеження у фахівця та лабораторних досліджень є покази до хірургічного втручання, боятись не варто. У центрі розвіюють найпоширеніші міфи про хірургію.

Міф 1: Хірургія – це травматично, а операції можуть спотворити тіло

Часто перепоною для лікування хірургічним методом стає думка про те, що хірургічне втручання – це велике травматичне навантаження на організм, і його наслідки матимуть негативний вплив у подальшому житті. Чи не найбільше люди бояться післяопераційних рубців.

Насправді ж зараз існує багато методів малоінвазивної хірургії, коли лікар практично не робить розрізів і використовує в процесі мікроінструменти. У Львові саме на такій хірургії спеціалізується Медичний центр Mедікавер. Тут проводять ендоскопічні операції: гістеро- та лапароскопію. Під час таких операцій хірургічне втручання робиться через природні отвори або невеличкі надрізи, а хірург за допомогою маленької відеокамери може оглянути хворий орган чи аномальне утворення і виправити проблему. Такі втручання не лишають шрамів і проходять безболісно та майже непомітно.

Читайте також: У нас діти не плачуть. Як у Львові малюкам роблять складні операції

Перевагою малоінвазивних операцій є також те, що під час одного втручання можна виправити кілька проблем одночасно, розповідає спеціаліст з ендоскопічної та лапароскопічної хірургії, дитячий хірург вищої категорії Медичного центру Mедікавер Андрій Дворакевич. Відтак, людині не потрібно двічі звертатись в лікарню та двічі робити наркоз.

Обладнання в операційній Mедікавер

Малоінвазивність означає насамперед не малі розрізи, хоча це важливо, а зменшення шкоди від хірургічної травми при досягненні максимального результату від операції.

Міф 2: Після хірургічного втручання потрібно довго відновлюватись

Коли людина розмірковує, чи наважитись на операцію, то часто думає, що їй доведеться витратити ще кілька днів, а то й тижнів на те, щоб повернутись до свого звичного стану, відновити працездатність.

Насправді ж, сучасні методи хірургічного втручання дозволяють скоротити до мінімуму час перебування в післяопераційній палаті. Після лапароскопії, наприклад, пацієнт може піти додому вже через кілька годин або через добу – залежить, якої складності та на якому органі проводилась операція. У Медичному центрі Mедікавер також використовують сучасне обладнання, а хірурги центру постійно їздять на навчання в Європу, адже кожен із них є членом професійної асоціації у своїй галузі, що мають високі стандарти.

Міф 3: Наркоз – це небезпечно

Навіть у 21 столітті існують міфи про те, що після наркозу можна не прокинутись, чи, навпаки, прокинутись невчасно – під час операції. Також побутує думка, що наркоз суттєво підриває здоров’я, а ще тривалий час після нього людина перебуває в ослабленому стані.

Насправді ж, зараз лікарі-анестезіологи використовують сучасні препарати, що добре переносять навіть діти. Також перед хірургічним втручанням проводиться комплексне обстеження організму, що дозволяє підібрати найкращий препарат індивідуально. У перспективі ані загальне знечулення, ані місцева анестезія жодним чином не впливають на організм людини і не мають тривалої в часі дії.

За станом пацієнта стежать за допомогою найсучаснішого обладнання на всіх етапах лікування хірургічними методами

У Медичному центрі Mедікавер використовують у роботі наркозні станції європейського зразка, що контролюють усі життєво важливі показники пацієнта та використовують гази для знечулення, що є найменш шкідливим методом знечулення. Ці станції дозволяють давати наркоз навіть новонародженим – найменшому пацієнту, прооперованому у медичному центрі, був місяць.

Під час знечулення контролювати життєва важливі функції організму дозволяє кардіомонітор. Також обладнання операційної Medicover дозволяє дивитися на концентрацію газів, що вентилюються наркозною станцією.

Міф 4: Під час операції можна заразитись якоюсь інфекцією

В інтернеті є достатньо історій про ускладнення після операцій у вигляді інфекцій, що потім довго, складно і дорого лікувати.

Насправді ж, такі випадки в сучасній хірургії практично виключені. У Медичному центрі Mедікавер є унікальна стерилізаційна, що повністю відповідає європейським нормам.

Читайте також: Сучасна європейська хірургія: як у Львові допомагають стати мамою

«У нас проходить автоклавування, дезінфікування інструментів та всього іншого. Всі пацієнти обов’язково проходять аналізи на ВІЛ, сифіліс та гепатити. До того ж, ми використовуємо багато одноразових інструментів та покриття операційного поля, що робить його стерильним», – каже завідувач хірургічним відділенням Медичного центру Mедікавер, лікар-хірург вищої категорії, кандидат медичних наук Антон Висоцький.

Він додає, що операційний блок збудований таким чином, що навіть повітря у вентиляції проходить додаткове очищення.

«Ця операційна – унікальна, сконструйована із подачею окремо очищеного повітря через спеціальні антибактеріальні НЕРА-фільтри. Відповідно, тут є найвищий з можливих ступінь стерильності. А стіни зроблені зі спеціального штучного каменю, аби його можна було регулярно обробляти й мити спеціальними розчинами», – пояснює Антон Висоцький.

Хірурги Meдікавер додають, що медсестра не пустить в операційну нікого – хоч би й президента – без шапки, бахіл, халата і маски.

Медичний центр Mедікавер пропонує всі види оперативних втручань. Це можуть бути: видалення доброякісних утворень, реконструктивні та пластичні операції, слуховідновлювальні, також тут повертають голос, реконструюють цілісність лицевого скелета.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту  Європейська мережа медичних закладів Медікавер в Україні.

 

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!