У колишньому монастирі XVII століття у Львові знайшли давній латинський надпис

2513 0
Його знайшли у ході облаштування інноваційного наукового парку.
Фото: Назар Подольчак у Фейсбук

Фото: Назар Подольчак у Фейсбук

У Львові в колишньому монастирі кармелітів взутих, тепер – ХХ корпус НУ «Львівська політехніка», що на вул. Князя Романа, 3а, знайшли старовинний надпис латинською мовою. Про це написав засновник Tech StartUp School Назар Подольчак у Фейсбуку. 

Читайте також: На Львівщині знайшли засипані зерном бочки часів голоду у 1947 році

«Primum est scientieae studium auaerere DEUM, deinde honestatem vitae cum innocente opere. Isidorus», – звучить надпис латинською.

В перекладі він означає «Перше завдання вченості – шукати Бога, далі – честивого життя і невинності в ділах. Ісидор». Ці рядки належать «Сентенціям» Ісидора Севільського з Книги 2 «Про мудрість». 

Назар Подольчак у коментарі Tvoemisto.tv повідомив, що надписи знайшли перед однією із келій у ході облаштування наукового парку, який роблять за кошти гранту Державного фонду регіонального розвитку. 

Нагадаємо, що на науковий парк Львівської політехніки виділили 32,4 млн гривень. Там будуть створені науково-дослідні лабораторії, виставкові та інформаційно-комунікаційні майданчики на понад 3 тисячах квадратних метрів.

Цього року зі всієї вартості планують залучити 21,6 млн. Однією з цілей проєкту є створення 36 малих інноваційних підприємств та кілька десятків нових високооплачуваних робочих місць.

Читайте також: У Львові з'явиться інноваційний науковий парк за понад 32 млн гривень

Додамо, що наприкінці березня Національний університет «Львівська політехніка» оголосив аукціон у системі Рrozorro на капітальний ремонт корпусу №20, що на вулиці Князя Романа. Вартість робіт – понад 30 мільйонів гривень.

Цьогоріч в області за кошти ДФРР будуть реалізовані 16 проєктів на 213.5 млн грн. Серед найбільших -  реконструкція стадіонів, будівництво шкіл і садочків, додав голова ЛОДА.

Довідка

Костел св. Леонарда з монастирем кармелітів взутих розташовані на сучасній вулиці Князя Романа. На місці монастиря постав житловий квартал поміж площами Галицькою, Соборною, вулицями Князя Романа, Івана Франка та Шухевича. 

Тут знаходились казарми, а на початку ХІХ ст. відкрили в'язницю (в ній утримували Івана Франка, 1877—1878). Костел використовували як склад, а з 1870-х років тут вправлялись львівські пожежники

Костел і частину будівель монастиря почали розбирати 1876 року, а 1889 закрили в'язницю. На місці костелу Франциска Сковрона збудували за проектом будівлю Вищого Суду Галичини, звану Палацом Правосуддя (1891—1895). Серед кварталу збереглось крило монастиря, яке використовували для потреб суду. Після 1945 року будівлю суду передали війську, від якого вона дісталась військовій кафедрі ЛПІ

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!