У країнах ЄC збільшились черги у паспортні сервіси. Українці відреагували на законопроєкт про мобілізацію

2071 0
Військовозобовʼязані чоловіки приходять оновити документи до прийняття закону.
Фото: Радіо Свобода, Наталя Волосацька

Фото: Радіо Свобода, Наталя Волосацька

У паспортних сервісах країн Європи утворились черги. Причиною став новий законопроєкт про мобілізацію, відповідно до якого щодо військовозобовʼязаних чоловіків можуть вводити певні обмеженні, зокрема і щодо виготовлення паспортних документів. Про це пише Радіо Свобода.

У Державній міграційній службі пояснюють, що не можуть інформацію про черги ані підтвердити, ані спростувати, оскільки не відслідковують їх.

Читайте також: Чи можуть вручати повістки на блокпостах на Львівщині

Натомість журналісти перевірили і зʼясували, що, наприклад, у Варшаві ажіотаж справді є. За годину до відкриття українського паспортного сервісу у столиці Польщі у черзі зібралися понад пів тисячі людей. Станом на 28 грудня записатися можна лише на доступні дати після 6 січня. На один день записують 400 людей, бо більше паспортний сервіс прийняти не може.

У Чехії попит зріс не настільки, але все ж таки третій день поспіль у Празі в центрі паспортного сервісу «Документ» спостерігають нетипові черги. Ажіотаж почався 26 грудня. 27 грудня отримати талони у чергу вже було неможливо щонайменше за 2 години до закриття паспортного сервісу. 

Читайте також: Які штрафи пропонують запровадити за ухилення від мобілізації

Три дні великі черги спостерігають також у Німеччині. У Берліні та Кельні люди звечора стають у живу чергу, бо на найближчі дати в онлайн-черзі місць немає. У спеціалізованому сервісному центрі у столиці Німеччини замість звичних раніше кількох десятків людей, у черзі зараз понад 800.

 Додамо, в Інституті демографії та соцдосліджень кажуть, що у країнах ЄС зараз перебувають до 850 тисяч українських чоловіків призовного віку.

Нагадаємо, нещодавно міністр оборони Рустем Умєров заявив, що має намір наступного року призвати на військову службу українських чоловіків, які проживають за кордоном.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!