Київ

У Києві відшукали поховання гетьмана Петра Сагайдачного, відомості про яку раніше вважалися втраченими

2030 0
Місце поховання славетного українського гетьмана, могилу котрого за радянських намагалися знищити назавжди, зможуть вже наступного року.
Богоявленський монастир Києво-Могилянської академії

Богоявленський монастир Києво-Могилянської академії

Після того, як побудований гетьманом Іваном Мазепою та зруйнований радянською владою Богоявленський собор набув статусу нововиявленої пам'ятки культурної спадщини, історики зможуть ініціювати розкопки, йдеться в ТСН.

Як зазначають дослідники, цьогоріч за допомогою сучасного георадару їм вдалося встановити раніше втрачене розташування могили гетьмана Петра Сагайдачного. Її зможуть віднайти вже наступного літа, коли за планом, археологи почнуть масштабні розкопки. 

Історики переконані, що могила гетьмана точно знаходиться на території зруйнованого Богоявленського собору, втім більш детальних свідчень немає.

За словами дослідників, у 2010 році на території Києво-Могилянської академії був ремонт пошкодженої труби, тоді робочі і знайшли траншеї собору вперше. Але тільки за 13 років з’явилась можливість оглянути територію сучасним радаром, який може «бачити» вглиб до 8 метрів.

Водночас собор було внесено до списку пам'яток, що підлягають відбудові ще в 90-х, а коли віднайшли фундамент, про відбудову почали говорити предметно. Археологи вказують, що подекуди добре збережені фундаменти старовинного собору знаходяться просто під ногами киян – на глибині 0,6-0,8 метрів.

Довідка. Богоявленський собор – головний храм Київського Братського Богоявленського монастиря. У 1690-1693 роках на місці старої дерев’яної церкви коштом гетьмана Івана Мазепи зведено новий кам’яний Богоявленський собор у стилі українського бароко. Собор вважається одним з найбільших споруд тогочасного Києва та архітектурною домінантою Подолу.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!