Київ

У Києві презентували альбом «Марія Примаченко» з ілюстраціями з колекцій 16 музеїв

1347 0
В альбомі помістили ілюстрації картин видатної української художниці з колекцій 16 музеїв України майже з усіх регіонів України.
Фото: Національний музей українського народного декоративного мистецтва / Facebook

Фото: Національний музей українського народного декоративного мистецтва / Facebook

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва презентували альбом «Марія Примаченко», який містить ілюстрації картин видатної української художниці з колекцій 16 музеїв України майже з усіх регіонів – від Донецька до Львова.
 
Серед ілюстрацій книги є чимало документальних знімків, які вперше представили широкому загалу. Зокрема, світлина Марії Примаченко та Сергія Параджанова. Автори цих рідкісних фото – В. Марущенко, І. Гільбо та невідомі автори.
 
Автори проєкту – Олексій Данілов та Михайло Андреєв є засновниками серії ілюстрованих фоліантів «Державні зібрання України», де представлено найкращі колекції українських музеїв, монографії провідних мистецтвознавців, зібрання творів найвидатніших митців України. Це шоста книга цієї серії, мета якої – збереження та популяризація українського мистецтва.
 
 
Половину ілюстративного матеріалу в альбомі складають картини Марії Примаченко, які зберігаються у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. Це унікальна колекція з 650 творів видатної художниці різних періодів її творчості 1935-1987 років, зазначила науковиця музею Олена Шестакова, яка була особисто знайома з Марією Оксентіївною і 45 років опікується музейною збіркою її робіт.
 
Якість репродукцій в альбомі є надзвичайно високою і кольори майже відповідають оригіналам творів.
 
Додамо, альбом «Марія Примаченко»  є некомерційним виданням. Першими його отримали у подарунок музеї, в колекціях яких зберігаються картини великої українки – Іванківський історико-краєзнавчий музей, Національний музей Тараса Шевченка, Музей Івана Гончара, та інші.
 
 
 
 

Нагадаємо, у Музеї Ханенків в Києві покажуть унікальний «Фонтан виснаження», в Українському домі до 25 червня триватиме виставка-ретроспектива «Ти як?», також столичний музей грошей НБУ проведе цикл онлайн-виставок.

Фото: Національний музей українського народного декоративного мистецтва / Facebook

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!