У Києві ресторан відкрив для огляду під склом мури 17-18 століття

691 0
У Львові при будівництві готелю на вулиці Міцкевичі проєктанти зберегли доступ до старовинного муру лише у підвальному приміщенні.
Фото: FACEBOOK/СТАНІСЛАВ ЗАВЕРТАЙЛО

Фото: FACEBOOK/СТАНІСЛАВ ЗАВЕРТАЙЛО

У Києві на розі вулиць Володимирської та Рейтарської біля входу у пекарню «Завертайло» відкрили для огляду археологічний зондаж під склом з мурами 17-18 століть. Про це повідомив археолог Тимур Бобровський. 

«Експонується не вся споруда, розкопана нами у листопаді минулого року, натомість її «закриті» ділянки перфектно відтрасовано червоним по чорному на східцях до кафе. Зроблено якісно: мурування зачищено і виокремлено контрастною підсипкою, зондаж має підсвітку та бокові дзеркала (найліпше має виглядати надвечір та вночі). Не вистачає лише інформаційного супроводу, але, сподіваюся, незабаром він також з'явиться»зазначив Бобровський.

У листопаді біля Софії Київської на розі Володимирської й Рейтарської археологи виявили підмурки цегляної споруди приблизно 17–18 століть. Національний заповідник спільно з Інститутом археології НАН провели дослідження знахідки. Тоді археологи національного заповідника «Софія Київська» попросили власника ресторану законсервувати знахідку.

За словами власника закладу Станіслава Завертайла, будівництво закладу почалося із парадних сходів, які  просіли та могли  провалитися.

Тому їх вирішили реконструювати та замінити старі на нові. Так і було виявлено мури 400-річної давнини.

Пізніше тут почали проводити дослідження, команда археологів оцифрувала знахідки спеціальним приладом. Археологи попередньо встановили, що це може бути якась раніше невідома частина фундаменту муру Софії Київської. Пізніше підрядник ресторану, під наглядом Інституту археології, провів роботи з консервації для тимчасового зберігання згідно зі всіма вимогами.

Згодом на місці знахідки облаштували сходи із кольоровим мармуром, що повністю повторює контур знахідки, та частково відкритий елемент фундаменту під безпечним броньованим склом, з цілодобовою підсвіткою та вентиляцією, що убезпечує скло від запотівання.

Для довідки

У Львові планують реконструювати площу Міцкевича. Зокрема, будують готель із адміністративно-торговими приміщеннями та планують зробити підземний паркінг. Саме на цій ділянці під землею знайшли рештки стародавнього Високого муру XV століття. Директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук повідомив, що вирішили зробити доступ до стін муру у підвальному приміщенні готелю. Пропонувалося, щоб був доступ огляду згори, тобто треба було забрати перекриття між цокольними і першим поверхом. Проектанти, які займаються тим готелем, сказали, що це неможливо.

Директор НДЦ «РАС» також додав, що в дебатах із замовником і проектантами вирішили експонувати рештки Високого муру на цокольному поверсі і залишки тієї дороги 15-го століття. Спочатку була пропозиція обрати з двох варіантів: або скріплення бруківки, розрізання її на шматки і потім монтування назад, коли буде влаштована фундаментна основа, або ж нумерування і розбирання по шматочках, а потім монтування на новосформовану основу тієї дороги. Підтримали останній варіант, як найбільш компромісний та технологічно легший. 

_________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!