Київ

У Києві встановили першу «берлінську подушку»

821 0
Якщо експеримент буде вдалим, "берлінські подушки" почнуть встановлювати на інших вулицях Києва.
Фото: Чесно. Київ

Фото: Чесно. Київ

У Києві на вулиці Бажова встановили першу в місті «берлінську подушку» – сучасний «лежачий поліцейський». Про це повідомили у КП «Центр організації дорожнього руху».

Такі «подушки» поки експериментальні – якщо вони добре себе зарекомендують, то їх встановлять і на інших вулицях міста. Остаточне рішення ухвалять після отримання відповідних висновків.

Нагадаємо, у вересні на Київській майстерні міста вирішили для експерименту встановити «берлінські подушки» різних виробників. 

Берлінська подушка (англ. speed cushion) – це засіб зниження швидкості руху приватних авто. Складається з декількох штучних нерівностей, що розташовані посеред проїжджої частини з проміжками між ними. Ширина цих елементів є такою, що приватні авто змушені пригальмовувати і виїжджати на підвищення однією стороною. Водночас спецтехніка та автобуси, що мають ширшу колісну базу просто пропускають цю нерівність між колесами, що не впливає на їх рух. 

Також таку штучну нерівність без зупинки можуть об’їжджати двоколісні транспортні засоби. Тож такий засіб на відміну від «лежачих поліцейських» є безпечним для велосипедів, електросамокатів або моноколес.

Таким чином, їхнє завдання зводиться до того, щоб зупиняти «лихачів» на легковиках – громадський транспорт і інша техніка з широкою колією зможуть безперешкодно проїжджати через такі подушки, без дискомфорту для пасажирів.

В Україні такі засоби вже встановлені у Львові, Вінниці, Івано-Франківську, Маріуполі та інших містах.

Зазначимо, у Львові перші «берлінські подушки» з'явились у 2021-му. Вони мають такий вигляд: 

До слова, берлінські подушки вперше з’явилися в столиці Німеччини, саме цим і пояснюється їх назва. Однак поширені такі лежачі поліцейські не тільки в ФРН, але і в інших країнах Західної і Північної Європи.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!