Київ

У Києво-Печерській лаврі має тривати чернече життя, однак про довгострокову оренду не йдеться – Ткаченко

908 0
Глава Мінкульту зазначив, що питання довгострокової оренди приміщень лаври ПЦУ наразі не розглядається.
Києво-Печерська Лавра / Фото: Shutterstock

Києво-Печерська Лавра / Фото: Shutterstock

Духовне чернече життя та богослужіння мають тривати у Києво-Печерській лаврі. Як це відбуватиметься, стане зрозуміло найближчим часом. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

За його словами, питання довгострокової оренди приміщень лаври Православною церквою України наразі не розглядається. Але з депутатами обговорюються можливі зміни до закону, щоб Мінкульт мав можливість передавати релігійним організаціям у безоплатне користування державне майно.

Читайте також: Фейк церковників про почорнілі хрести на храмах Лаври

«Далеко не завжди релігійні організації можуть потягнути оренду з фінансової точки зору. Але крім Нижньої лаври у нас закінчилися договори користування майном і в Чернігові, і в одному з храмів у Почаєві. Ми зараз над цим якраз працюємо щодо припинення дії таких договорів та підписання відповідних актів прийому-передачі», - розповів Ткаченко.

Глава Мінкульту також зазначив, що міжвідомча комісія досліджує збереження майна у Києво-Печерській лаврі, зокрема понад 800 музейних експонатів.

Зазначимо, що у ході ревізії території заповідника, комісія Міністерства культури та інформаційної політики України під час перевірки встановили ряд порушень, зокрема самовільна перебудова, добудова, перепланування пам’яток культурної спадщини та спорудження новобудов на території заповідника.

Нагадаємо, договір користування Києво-Печерською Лаврою розривається з 29 березня 2023 року. Це стосується усіх приміщень, які орендує УПЦ МП в Лаврі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!