У львівській психлікарні хочуть вирощувати медичні коноплі

1213 0
Для цього біля головного корпусу є 2 га землі.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

У Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні поруч із головним корпусом хочуть вирощувати медичні коноплі. Про це в інтерв’ю Tvoemisto.tv сказав директор лікарні Богдан Чечотка.

«Плануємо збоку від головного корпусу зробити або лавандове поле, або вирощувати медичні коноплі. Є закон, ще чекаємо підзаконні акти, і можемо на ту тему фантазувати, бо маємо для цього 2 га землі», – сказав він.

Читайте також: Психлікарню на Кульпарківській кардинально змінять. Інтерв'ю з директором

До слова, зараз в лікарні 790 пацієнтів, серед яких є військові, ВПО, а також резиденти, які тривалий час були на лікуванні, а тепер їх вчать різних соціальних навичок. Лікують тут військових із ПТСР, депресією та іншими психічними розладами, що загострилися через екстремальні умови.

Як в лікарні розвивають реабілітацію, що для них зараз є найбільшою проблемою та з якими діагнозами тут лікують військових – читайте у інтерв’ю.

Про легалізацію канабісу: коли і як можна буде отримати ліки

Нагадаємо, що торік у грудні депутати Верховної ради України проголосували «За» закон №7457, у якому йдеться про легалізацію медичного канабісу. У лютому 2024 року Володимир Зеленський підписав цей закон

Після того, як закон набуде чинності, в Україні почнуть використовувати канабіс для лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових та інших розладів. Рада дозволила виготовляти та завозити ліки на основі канабісу.

Ліки можуть почати ввозити в Україну, як тільки завершать підготовку всіх документів. У прикінцевих положеннях закону йдеться про те, що уряд має 6 місяців (після підписання президентом) на розробку та затвердження всієї нормативно-правової бази.

Читайте також: Скільки заробляють лікарі психіатричної лікарні у Львові

Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати зможуть лише юридичні особи, які отримають відповідну ліцензію та сертифікати, зазначають автори закону. Кожен кущ матиме індивідуальне кодування для моніторингу руху рослин до пацієнта, інформувало ВВС.

Отримати ліки на основі медичного канабісу можна буде лише за електронним рецептом, адже паперовий працювати не буде. Пацієнти отримуватимуть ліки лише в тих аптеках, які мають відповідну ліцензію і умови для зберігання. Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання залишається забороненим.

За певними показаннями, при певних станах, які ще має затвердити МОЗ, лікар буде виписувати препарати. Ці дані будуть вносити у систему ehealth, щоб контролювати обіг ліків.

Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки лише у кількості, вказаній в одному рецепті.

Софія Шавранська

 ___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!