У львівському готелі «Турист» демонтували модерне панно. Хочуть віддати у «добрі руки»

2594 0
На керамічному рельєфі зображення з історії міста.
Фото: Ukrainian Modernism

Фото: Ukrainian Modernism

У Львові в готелі «Турист» демонтували модерне панно. Про це повідомили у спільноті Ukrainian Modernism.

«Цей системний вандалізм відбувається не тільки через необізнаність – головна проблема в тому, що об’єкти монументального мистецтва здебільшого не існують юридично. І власники будівель можуть робити з ними все, що заманеться», – йдеться у повідомленні.

Додамо, що на початку жовтня схожа ситуація трапилася із монументальним панно «Місто на семи горбах» художниці Галини Севрук у київському готелі «Турист».

«Як і київське панно, керамічний рельєф оспівував історію міста. Як і київський «Турист», львівський готель належить ПрАТ «УкрПрофТур». Як і в Києві, панно хочуть віддати в добрі руки – через оголошення на фейсбуці», – йдеться у повідомленні спільноти Ukrainian Modernism.

Керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко у коментарі Тvoemisto.tv розповіла, що панно не належить до пам’яток мистецтва, втім його збережуть і виставлять для огляду.

«Ми зараз обговорюємо кілька локацій де можна його розмістити на стіні. Воно не стоятиме у ящиках. Говоримо про медіатеку на Стрийській, є ще локації на Сихові, у центрі. Це має бути публічний простір», – каже Лілія Онищенко.

Вона також зазначила, що будівля готелю не є пам’яткою архітектури, елементи, які там не належать до пам’яток мистецтва. «Це будинок 70-их років, зразок архітектури, яка не претендує на охорону як пам’ятка. Але як зразок епохи вона мала би бути збережена. Авторство панно мені не відоме», – додала вона.

Нагадаємо, на початку вересня у Львові з фасаду Палацу спорту «Трудові резерви», що на вулиці Василя Стуса, 2, робітники частинами демонтовували радянський барельєф. Його пообіцяли повернути після реконструкції.

Як відомо, у Львові демонтували радянську мозаїку магазину «Океан». Забудовника ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» за знищення мозаїки оштрафували на понад 90 тисяч гривень, тепер її наново відновили. Також на Львівщині у Новому Роздолі зруйнували кінотеатр із мозаїкою Володимира Патика.

Також у Львові 11 років мозаїку учня Патика ховають під вагонкою на вулиці Сахарова,45. Місто веде перемовини із власником «Фуршету» про її відкриття.

Фото: Віра Крива, Christina Badzyan
Колаж: Dmytro Soloviov
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!