У львівському виші відкривають унікальну ІТ спеціальність

5611 0
Із вересня цього року у Львові на базі НУ «Львівська політехніка» стартує бакалаврська програма «Internet of Things», де студенти вивчатимуть взаємодію об'єктів (речей) між собою та з довкіллям часто без втручання людини. Пhо це інформують ініціатори створення навчальної програми.
фото: todossomosuno.com.mx

фото: todossomosuno.com.mx

Проект реалізований завдяки спільній роботі SoftServe, Львівського ІТ Кластеру та НУ «Львівська Політехніка». До розробки навчальної програми також долучилися представники Програми комп'ютерних наук Українського католицького Університету.

Internet of Things (Інтернет Речей) – сфера, що набуває стрімкого розвитку у світі і передбачає взаємодію об'єктів (речей), між собою та з довкіллям часто без втручання людини. До 2020 року очікується, що 26 мільярдів пристроїв, не враховуючи смартфонів, планшетів та ком’ютерів, будуть підключені до інтернету. Відтепер у львівських студентів з'явиться можливість отримати ґрунтовні знання у цій сфері.

«Система освіти в Україні, особливо у технологічних спеціальностях, надає фундаментальні знання. Однак більшість навчальних програм потребують модернізації відповідно до загальносвітових трендів та вимог ринку праці. – розповідає співзасновник SoftServe Тарас Кицмей. – Ми консолідуємо зусилля із іншими ІТ компаніями для того, аби в міру можливостей змінити ситуацію на краще. В Україні багато талановитої молоді і наше завдання – розвивати їх творчий та лідерський потенціал, створюючи для цього нове середовище».

Натхненник проекту Зеновій Верес, Abiliton Solutions Architect у SoftServe та викладач на кафедрі «Комп'ютеризовані системи автоматики» НУ «Львівська політехніка» наголошує – це унікальний проект, адже розроблений експертами-практиками. Саме на цій кафедрі відбудуться заплановані трансформації. «Це перший проект оновлення програми навчання бакалаврів, що має на меті поєднати очікування ІТ-працедавців та потенціал університету, – розповідає Зеновій. – Наші студенти потребують імпульсу, який мотивуватиме їх на реалізацію своїх ідей, і наша програма стане цим імпульсом».

Читайте також: У львівському університеті відкриють унікальний бакалаврат

Ректор університету, Юрій Бобало, вважає програму дуже актуальною, адже вона дозволить готувати спеціалістів у цій динамічній сфері та розвивати такі напрямки як smart things. Він додає, що програма дуже інноваційна, адже охоплює багато нових навчальних дисциплін, для викладання яких планують залучати експертів з ІТ-компаній. Програма передбачає проведення практики для студентів у компаніях Львівського ІТ Кластеру із подальшим працевлаштуванням. Студенти вивчатимуть оновлені предмети за спеціалізацією «Інтернет речей» (спеціальність Комп'ютерна Інженерія) з першого курсу.

«У такий спосіб ми хочемо ще більше оновити ІТ-освіту у Львівській політехніці і готувати спеціалістів, які одразу ж отримають кращі стартові позиції при подальшому працевлаштуванні на роботу в ІТ», – зазначає він.

«Львівський ІТ Кластер сприяє інноваційній та якісній освіті, аби якомога більше молоді здобували потрібні навики та долучалися до галузі, – говорить CEО Кластеру Степан Веселовський. – Львову потрібно багато молодих спеціалістів, аби розвивати сферу та місто як ІТ хаб. Саме тому ми долучилися до проекту та сприяємо його реалізації».

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!