У Львові 20 мозаїк ознакують міжнародним охоронним знаком

745 0
«Блакитний щит» – це захисна емблема Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

У Львові 20 мозаїчних творів позначать міжнародним пам’яткоохоронним знаком «Блакитний щит». Наразі ознаковано вже кілька мозаїчних творів, зокрема на вул. Медової Печери, 71, вул. Промисловій, 39 та вул. Керченській, 8. Про це повідомила в.о. керівника управління охорони історичного середовища ЛМР Наталія Алєксєєва.

«Ще в 2019 році міськрада сформувала список цінних мозаїк, але змінюються власники будівель з мозаїками і питання стосовно збереження цих творів не тримається в фокусі. Тому, для підсилення інформування про цінність та збереження цих мозаїк як об’єктів культурної спадщини, ми вирішили ознакувати їх емблемою «Блакитний щит», – зазначила Наталія Алєксєєва.

З наявних коштів замовили 20 табличок. На решті мозаїк емблему «Блакитний щит» планують розмістити вкінці цього – на початку наступного року.

Читайте також: У Львові затвердили офіційний перелік мозаїк

Зазначимо, що у 2019 році місто затвердило перелік цінних мозаїк на території Львова і закликало власників будівель, де вони розміщені,  докластися до збереження цих творів. На сьогодні, до цього переліку включено мозаїчні твори за 81 адресою, що розташовані на малих архітектурних формах, на фасадах та в інтер’єрах будинків. Однак, нещодавно стало відомо про знищення унікальної 40-річної мозаїки авторства художника Богдана Сойки у приміщенні приватної власності, що на вул. Володимира Великого, 2 у Львові. Панно було внесене у перелік цінних мозаїчних творів. З цього приводу місто звернулося до правоохоронних органів. А мер Андрій Садовий скерував листи до Президента та Прем’єр-міністра з закликом до посилення відповідальності за нищення пам'яток історії, архітектури та мистецтва, і до децентралізації повноважень у цій сфері.

Нагадаємо, у Львові на декількох мешканців відкрили адміністративні справи через зміну вигляду пам'яток місцевого значення. Відтак львів'яни отримали штрафи у розмірі 1700 грн кожен за заміну дерев'яних вікон на пластикові, прибудову до фасаду чи накриття та засклення відкритого балкону.

Для довідки

«Блакитний щит» – це захисна емблема Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Конвенція була ратифікована у 1954 році 130 країнами світу. Разом з двома її Протоколами є основною міжнародною угодою, яка встановлює правила захисту культурної спадщини під час збройних конфліктів.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!