У Львові хочуть перевіряти чиновників на детекторі брехні

1331 0
Комітет Майдану Львівщини ініціює замовлення незалежної експертизи чиновників та претендентів на ту чи іншу державну посаду за допомогою інтерв’ю з використанням «детектора брехні».
Фото: detective-dnepropetrovsk.com

Фото: detective-dnepropetrovsk.com

Про це йдеться у заяві Комітету Майдану Львівщини щодо вдосконалення люстраційних процесів, оприлюдненій сьогодні, 26 червня, пише ZIK.

«Доволі багато посадовців свідомо ведуть непублічний спосіб життя, роблять все для того, щоб їх приватне життя, вчинки, зв’язки та статки не були відображені у відкритих джерелах інформації. Застосувати публічний механізм люстрації до таких посадовців – дуже нелегке завдання. Для досягнення максимального результату, якісної перевірки на чесність, світова практика застосовує додаткові важелі і чинники, зокрема експерти вважають, що максимально об’єктивними є висновки, зроблені на підставі аналізу результатів інтерв’ю із застосуванням «детектора брехні», – йдеться у заяві, оприлюдненій Комітетом.

"Перевірка посадовців та претендентів на державні посади за допомогою «детектора брехні» у сучасних умовах є виправданою. Тому ми пропонуємо запровадити на Львівщині цей метод як основний для перевірки чиновників на чесність та некорумпованість. Пропонуємо покласти технічну сторону проведення інтерв’ю на незалежну експертну установу, а львівська громада виступатиме у ролі замовника відповідних професійних послуг", – зазначають активісти.

Для об’єктивності процесу кошти на оплату роботи виконавця технічної сторони і проведення інтерв’ю будуть формуватися із добровільних пожертв громадян, а суми та дані про осіб, що надали пожертву, будуть повністю відкритими.

Люстраційне інтерв’ю в першу чергу (але не виключно) матиме на меті отримання відповідей претендентів на такі питання: відповідність рівня життя фігуранта та членів його родини рівню доходів, зазначених у майнових деклараціях посадовця та членів його родини; встановлення фактів притягнення особи до кримінальної відповідальності або причетність до іншої незаконної діяльності; участь у корупційних схемах та вчинення корупційних правопорушень особисто.

"Якщо особа претендує на одну з посад, які вимагають проведення щодо неї відповідної перевірки, не надасть на це згоди, то перевірку щодо неї не проводитимуть і, відповідно, цю кандидатуру не розглядатимуть. Висновок про результати перевірки не є конфіденційною інформацією", – йдеться у заяві.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!