Львівські медики пересадили кістковий мозок 10-річному хлопчику

3681 0
Це дев'ята аутологічна трансплантація кісткового мозку в лікарні.
фото ЗУСДМЦ

фото ЗУСДМЦ

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі в Львові вдев’яте трансплантували стовбурові клітини. Пересадку зробили 10-річному хлопчику Костику. Хлопець перебував у захищеному, стерильному просторі близько місяця, очікуючи на відновлення організму після трансплантації. Про це повідомили у центрі.

Про хворобу сина батьки дізнались понад рік тому. Спершу мама звернула увагу на передчасне дорослішання. До того ж турбувало часте підвищення артеріального тиску та погіршення зору у хлопчика. З Костиком вони консультувались у різних лікарів, здавали багато аналізів, проте явної причини не було встановлено. Після різкої появи гідроцефалії родина звернулась за допомогою до нейрохірургів однієї з лікарень Львова.  Медики провели йому тривентрикулостомію та скерували на спеціалізоване лікування у центр. 

Читайте також:  У львівській лікарні 17-річному юнаку пересадили шкіру з посмертного донора

«Підвищення рівня онкомаркерів та радіологічні обстеження вказували на онкопатологію у дитини. Ми діагностували пухлину ЦНС й розпочали хіміотерапію. Після трьох блоків лікування отримали хороші результати, тож зробили забір стовбурових клітин периферичної крові і взялись готувати Костика до високодозової хіміотерапії. Після пересадки кісткового мозку дитина почувається добре, результати аналізів свідчать, що все минуло успішно», - розповіла онкологиня Клініки Роксолана Шевчик.

Фахівчиня зауважила, що захворювання у хлопця протікало типово: часті головні болі, ранкове блювання, порушення координації. Тому радить батькам звертати увагу на зміни у самопочутті дитини та одразу консультуватись з медиками. 

Загалом це 9-та аутологічна трансплантація кісткового мозку в лікарні. Очільниця Клініки Христина Запоточна каже, що мультидисциплінарна команда медиків продовжує готувати пацієнтів до аналогічної процедури. Трансплантувати кістковий мозок у Центрі розпочали у лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення. Відтоді у ЗУСДМЦ у лікарів є можливість забезпечити повний цикл лікування онкохворим українцям. Вони приймають дітей з усіх регіонів і допомагають тим, хто потребує високоспеціалізованої допомоги. 

Читатйе також: Львівські медики вперше в Україні розділили печінку, щоб врятувати одразу двох пацієнтів

Зазначимо, трансплантація для пацієнта цілком безкоштовна. Центр увійшов до пілотного проєкту МОЗ «Трансплантація», за яким усі медичні витрати – попередні обстеження, сама процедура пересадки, і терапія, яку пацієнт отримує у післятрансплантаційний період – оплачує держава.

Нагадаємо, медики Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру першу у цьому році трансплантацію кісткового мозку провели дитині. 11-річна Софія бореться із злоякісним захворюванням – рабдоміосаркомою нижньої щелепи. Пухлину виявили медики харківської лікарні, куди батьки привезли дівчинку із рідного Торецька на Донеччині. Замість операції та лікування багатодітна родина у березні 2022 року змушена була виїхати з міста через щоденні обстріли. Останній курс лікування дівчині провели за тиждень до того, як російські війська обстріляли лікарню.

Додамо, 7 вересня у Львові в Клініці дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку ЗУСДМЦ відкрили амбулаторний простір. Завдяки ньому має зменшитися кількість інфекційних ускладень, які трапляються через змішування хворих на стаціонарі та тих, хто отримує «одноденну» хіміотерапію. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!