У Львові може знову здорожчати житло

4046 0
Історико-архітектурний опорний план вплине на вартість нерухомості у центрі міста.
Фото: Мар’яна Гродзевич

Фото: Мар’яна Гродзевич

Нещодавно Мінкульт затвердив історико-архітектурний опорний план Львова, що обмежує висотну забудову в історичному ареалі міста. Це може вплинути на вартість житла. Про це повідомила у інтерв'ю  >;Tvoemisto.tv нова очільниця управління охорони історичного середовища Тетяна Балукова.

«Будувати високо ми не можемо, але всі хочуть жити, працювати в центрі міста, тому вартість житла точно зросте. Львів’яни погано сприймають сучасну архітектуру. Якщо глянути згори, то наші кам’яниці мають свій шарм. Сучасна архітектура дуже контрастує з ними, але не через те, що погана, а через пошарпаний стан старих будівель. Якщо приведемо їх до ладу, то цей контраст не буде таким разючим і сприйняття буде кращим», – зазначила Тетяна Балукова.

Читайте також: «Львів'яни погано сприймають сучасну архітектуру»

Історико-архітектурний опорний план Львова розробляла київська компанія, яка залучала львівських фахівців. Він ще у жовтні був затверджений Львівською ОВА, а з 22 січня 2024 року – Мінкультом. Цей план дає змогу управлінню охорони історичного середовища та управлінню архітектури здійснювати контроль забудови.

Нагадаємо, що за час великої війни Львів уперше став найдорожчим містом в Україні за вартістю квартир у новобудовах. Загалом найбільші зміни на ринку нерухомості, за даними експертів, відбулись у п’яти великих містах. Редакція Tvoemisto.tv показує, як це вплинуло на вартість життя у  Києві, Львові, Ужгороді, Одесі та Дніпрі та розпитала у фахівців, що це може означати у матеріалі.

Додамо, що в грудні минулого року в управлінні охорони історичного середовища змінилася очільниця – нею стала Тетяна Балукова, архітекторка за фахом, яка кілька років працювала в ЛКП «Бюро спадщини», згодом – у Німеччині. Tvoemisto.tv поспілкувалося з нею про стратегію збереження історичного середовища, європейський досвід в Україні, відповідальність кожного за стан пам’яток архітектури, відновлення мозаїк, проблему реставрації будівель та інтеграцію сучасного в старовину у інтерв'ю.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!