Зарплата, ціни на квартири та каву. Що змінилось у Львові та ще 4 містах

2759 0
За час великої війни Львів уперше став найдорожчим містом в Україні за вартістю квартир у новобудовах. Загалом найбільші зміни на ринку нерухомості, за даними експертів, відбулись у п’яти великих містах.
Редакція Tvoemisto.tv показує, як це вплинуло на вартість життя у  Києві, Львові, Ужгороді, Одесі та Дніпрі та розпитала у фахівців, що це може означати. Ми свідомо не називаємо зібрану статистику рейтингом, лише показуємо, як розташовуються згадані міста за такими критеріями:
 
  • оренда житла;

  • вартість квартир;

  • середня зарплата та вакансії;

  • ціни на таксі;

  • кількість релокованого бізнесу;

  • вартість кави та борщу;

  • ціна театральних квитків.

 

Оренда житла

За статистикою спеціалізованого сайту про нерухомість ЛУН щодо оренди однокімнатних квартир Львів є найдорожчим містом порівняно з Києвом, Дніпром і Одесою. Наприкінці грудня 2023 року середня ціна винайму однокімнатної квартири у Львові становила 15 200 грн, в Ужгороді – 15 100 грн, у Києві – 12 500 грн, у Дніпрі – 10 000 грн, в Одесі – 7000 грн.

«Оренда бє нові рекорди в безпечних регіонах через внутрішню міграцію. Попит на оренду не перестає зростати, що вказує на міграційні процеси в Україні. Серпень 2023 року був рекордним щодо інтересу до оренди квартир за всю історію спостережень. Безсумнівними лідерами тут є Львів та Ужгород», – зазначив у коментарі Tvoemisto.tv експерт з нерухомості ЛУН Денис Суділковський.

Зовсім іншою була ситуація до повномасштабного вторгнення. Для прикладу, в грудні 2021 року середня вартість оренди однокімнатної квартири у Львові становила 9000 грн, в Києві – 12 000 грн, а в Одесі – усього  6500 грн.

Натомість наприкінці грудня минулого року плата за оренду двокімнатної квартири у Львові та Києві була порівняно однаковою – середня вартість оренди у Львові становила 16 000 грн, у Києві – 16 700 грн.

Львів. Вигляд з Високого замку

Застосунок Bird від компанії ЛУН пропонує також дані про медіанні ціни оренди квартир у Києві, Львові, Одесі та Дніпрі. З нього можна зробити висновок, що плата за оренду трикімнатної квартири в Києві значно вища, аніж у Львові (29 600 грн у Києві проти 19 800 грн у Львові на початку січня цього року). Загалом особливістю львівського ринку оренди, як і одеського, є те, що, за даними ЛУН, плата за оренду однокімнатної, двокімнатної і трикімнатної квартир не надто відрізняється. Однак  у Дніпрі майже однаково коштує винайм двокімнатних та трикімнатних помешкань.

На жаль, ЛУН не має детальної статистики цін щодо оренди житла в Ужгороді. У грудні 2023 р., за даними ЛУН, середня ціна оренди однокімнатних квартир в Ужгороді була дещо нижчою, ніж у Львові – 15 100 грн. Натомість дані Державної служби статистики свідчать, що на першому місці щодо плати за оренду однокімнатної квартири ще від початку 2023 року є саме Закарпатська область.

 

 

 

Купівля житла

Згідно з даними ЛУН, станом на сьогодні найдорожчі квартири в Києві, Львові та Ужгороді. За найвищою ціною продають однокімнатні квартири в столиці – 67 000 дол. Ціна їх у Львові – 59 100 дол., в Ужгороді – 51 600 дол. Значно нижчою є середня вартість вторинного житла у Дніпрі  (однокімнатна квартира – 39 000 дол.) та в Одесі (однокімнатна квартира – 40 000 дол.). Водночас  вартість двокімнатних квартир у Львові та Києві порівняно однакова – середня становить 89 000 дол., а в Ужгороді – 77 000 дол. Найдешевшими є двокімнатні квартири в Дніпрі – всього 53 000 дол., а в Одесі – 57 300 дол.

«Рівень зацікавлення купівлею квартир в Україні сягає 70-80% довоєнного, але частина покупців поки що витримують паузу, відкладаючи рішення про купівлю до стабілізації ситуації на фронті. Вторинний ринок у віддалених від зони бойових дій районах демонструє зростання цін навіть у валюті. За даними ЛУН винятком стала столиця з 2022 року Київ втратив 3% у вартості однокімнатних квартир. Водночас у Львові цей показник зріс на 12%», – пояснює Денис Суділковський.

Якщо порівнювати ціни на трикімнатні квартири, то, за даними ЛУН, лідером тут є Львів (113 500 дол.), однак не набагато нижчою є ціна на них у Києві (108 100 дол.). В Ужгороді трикімнатну квартиру можна придбати за 89 900 дол. Найнижчою залишається вартість вторинного житла в Дніпрі (трикімнатна квартира – 73 000 дол.) та в Одесі (80 000 дол.).

Згідно зі статистикою вартості первинного житла від ЛУН станом на січень 2023 року у Львові та в Києві середня ціна квадратного метра становить 48 900 грн. Водночас в Ужгороді вона дещо нижча – 41 500 грн за кв. м, в Дніпрі – 41 300 грн за кв. м, а в Одесі – 37 200 грн за кв. м.

«Неготовність розділяти ризики недобудови з девелоперами, згідно з  дослідженням ЛУН, спонукає більшість покупців обирати готове або майже готове житло. Окрім того, цю тенденцію підтримує й величезна кількість зруйнованого війною житла. Вимушеним переселенцям необхідне житло, і ті з них, що мають змогу, розглядають варіанти його придбання. Ці зміни вже впливають на ринок девелоперів, де в початкові стадії будівництва часом необхідно вкладати власні кошти», – підсумував експерт із нерухомості ЛУН Денис Суділковський. 

Читайте також: Кількість здобувачів другої освіти у вишах Львівщини зросла в понад 20 разів 

Таксі

Щоби порівняти вартість поїздок на таксі, ми обрали популярний сервіс замовлень авто Uklon, який працює в багатьох українських містах, зупинившись на тарифі «Стандартний», який діє в усіх містах, де працює цей сервіс. Компанія публікує на своєму сайті тарифи для водіїв у різних містах, натомість для клієнтів застосовує динамічне ціноутворення з коефіцієнтами, які не оприлюднює.

Якщо не брати до уваги динамічне ціноутворення, а лише фіксовані елементи тарифу «Стандартний» для різних міст, то поїздка на відстань 5 км містом (без простоювання і проміжних зупинок) найдорожчою в середині січня була у Львові, на другому місці – Київ, на третьому – Чернівці, на четвертому – Одеса, на п’ятому – Ужгород, Чернігів та Дніпро. Вгору Львів (як і Чернівці) «тягнуть» передусім висока вартість мінімального замовлення та вартість одного кілометра пробігу.

Натомість поїздка на 10 км містом (без простоювання і проміжних зупинок) є найдорожчою у Львові та Чернівцях, на другому місці – Київ, за ним – Чернігів і Вінниця.

Київ, Володимирська гірка

Деякі інші сервіси для замовлення таксі, як-от Bolt, мають складніше ціноутворення, до якого входить ще й час у дорозі, що робить просте порівняння вартості поїздок неможливим. 

Робота

Відповідно до статистики ресурсу з пошуку роботи Work.ua найвищу середню заробітну плату станом на початок грудня 2023 року отримували працівники в Києві (19 826 грн) та Львові (18 666 грн). Натомість в Одесі середня зарплата становить майже 18 092 грн, а в Ужгороді – 17 603 грн. Найнижча середня заробітна плата за вакансіями з обраних міст в Дніпрі – 17 603 грн.

Цікаво, що за рівнем зарплат Київ є постійним лідером. Натомість Львів та Ужгород наприкінці 2023 року почали випереджати Одесу та Дніпро за середнім рівнем зарплат.

 

 

 

 

У всіх згаданих містах найчастіше пропонують такі вакансії:

  • лікарі різних спеціальностей

  • вчителі та вихователі

  • швачки

  • бухгалтери

  • продавці непродовольчих і продовольчих товарів

  • робітники з обслуговування й експлуатації устаткування та машин (водії автотранспортних засобів, оператори верстатів з програмним керуванням).

Згідно з даними Державного центру зайнятості від початку повномасштабного вторгнення 2022 року до 1 грудня 2023 року найбільше вакансій Центр служби зайнятості запропонував у Києві, а саме 45 400. Натомість чимало вакансій пропонували за цей період в Одесі – до 30 000. У Львові за цей період з’явилося 21 500 вакансій, у Дніпрі – 14 681. В Ужгороді запропонували 1489 вакансій.

Найбільше внутрішньо переміщених осіб працевлаштували за відповідний період у Києві (майже 1900). В Дніпрі влаштували на роботу 1179 осіб, а у Львові – 584.

Релокований бізнес

В Україні Урядову програму релокації підприємств реалізує Міністерство економіки, яке є координатором спільно з обласними державними адміністраціями, АТ «Укрпошта» і ПАТ «Укрзалізниця».

Відповідно до цієї програми релокація можлива в одну із 14-ти областей: Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську, Тернопільську, Хмельницьку, Чернівецьку, Вінницьку, Волинську, Рівненську, Кіровоградську, Черкаську, Полтавську, Дніпропетровську та Київську (за винятком Києва).

В Ужгородській міській раді на запит Tvoemisto.tv  відповіли, що найбільше підприємств переїхало до Ужгорода. З лютого 2022 року сюди релокувалися понад 200 суб'єктів господарської діяльності (юридичні та фізичні особи), які офіційно перереєструвалися в місті і працюють, зберігши на нових місцях виробничі потужності й трудові колективи. Найбільше компаній переїхало зі східних областей України (Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Донецької, Луганської) та міста Києва. За даними Опендатаботу станом на жовтень 2023 року до всієї Закарпатської області релокувалися 120 підприємств.

Пішохідний міст в Ужгороді

Із загальної кількості релокованих підприємств у місті найбільшу частку становить ІТ-кластер, підприємства сфери надання послуг та оптово-роздрібної торгівлі.

Як повідомили Tvoemisto.tv, із початку відкритого повномасштабного вторгнення до управління інвестицій та проєктів Львівської міської ради надійшло майже 150 запитів з приводу допомоги в релокації до Львова. За цей період до Львівської міської територіальної громади релокувалися 95 підприємств переважно з Харківської, Київської та Запорізької областей у сфері торгівлі, машинобудування, легкої промисловості та медицини.

Станом на 13 грудня 2023 року за згаданою програмою до Дніпра релокувалися 56 підприємств, із них 14 підприємств уже розпочали виробничу діяльність, мовиться у відповіді на запит Tvoemisto.tv до Дніпровської міської ради. Переважна більшість підприємств переїхала до Дніпра з Краматорська, Маріуполя, Харкова, Покровська, Словʼянська, Лисичанська, Сєвєродонецька (Луганська обл.) та Дружківки (Донецька обл.).

Релоковані підприємства займаються розробкою, виготовленням та

монтажем гірничошахтного обладнання, компонентів до нього, також це

підприємства, які виготовляють обладнання для хімічної, нафтопереробної та газовидобувної промисловості та металургії. Є й невеликі підприємства легкової промисловості, з виготовлення продуктів харчування тощо.

До Києва та в Київську область переїхало 38 суб’єктів господарювання. Серед основних напрямків спеціалізації варто назвати такі: медицина, виробництво продуктів харчування, торгівля, виробництво будівельних матеріалів тощо. Про це Tvoemisto.tv стало відомо з відповіді на запит від департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА.

І оскільки Одеська область не ввійшла до переліку областей, куди здійснюється релокація підприємств у межах дії Урядової програми релокації, до неї підприємства не переміщувалися. Також, як повідомили Tvoemisto.tv в Одеській міській раді, до міста не надходило звернень від охочих до релокації підприємств.

 

IT-бізнес

За даними дослідження IT Research Ukraine 2023 за останній рік кількість фахівців у ІТ-індустрії збільшилася на 6% і зараз налічує 307 600 осіб. З них 242 000 живуть і працюють в Україні. Для порівняння: в 2022 році загалом було 285 000 IT-спеціалістів, з них 228 000 перебували в Україні.

У 2023 році кількість айтівців на заході України зросла на 24%. У Львові кількість представництв ІТ-компаній збільшилася на 49 за 2023 рік і становить 599. Натомість у Закарпатському регіоні в 2023 році налічувалося 37 представництв IT-компаній, що на 24 менше, аніж їх було в 2022 році.

Водночас у Києві працюють 989 представництв IT-компаній, у яких задіяні до 85 000 працівників. У Дніпрі в 2023 році функціонувало 264 представництва IT-компаній, у яких задіяні близько 18,2 тисячі фахівців. У Одесі працюють 132 представництва IT-компаній, у яких задіяні до 15  000 осіб.

 

 

 

 

Кава

Найдорожче обійдеться порція кави у Львові. У «Світі кави» еспресо коштує 69 грн, а капучино – 85 грн. У «Львівській копальні кави» еспресо (джезва) обійдеться в 60 грн, а капучино – в 75. Проаналізувавши кав'ярні в середмісті, можна зробити висновок, що середня ціна порції кави у Львові становить: еспресо 54 грн, капучино 72 грн.

У Києві вона майже аналогічна. В кав'ярні «Idealist Coffee» за порцію еспресо доведеться заплатити 59 грн, за капучино – 85 грн. В «Зоні комфорту» еспресо коштує 40 грн, а капучино – 60 грн. Проаналізувавши ціни в інших кав'ярнях, можна стверджувати, що середня ціна порції еспресо в Києві становить 51 грн, капучино 73 грн.

Третє місце за вартістю кави у нашому рейтингу посідає Одеса. Порція еспресо в «Домі кави» коштує 45 грн, капучино – 55 грн. А в «Daily» еспресо обійдеться в 65 грн, капучино – в 75 грн. Середня вартість порції еспресо в місті становить 48 грн, капучино 60 грн.

Історичний центр Одеси

У Дніпрі кава значно дешевша. В «Coffee Break» за еспресо доведеться викласти 23 грн, за капучино – 35 грн. В «Brunet» – 60 та 65 грн відповідно. Середня вартість порції еспресо в Дніпрі становить 39 грн, капучино 51 грн.

Найдешевшою є кава в Ужгороді. В «Riverside» еспресо коштує 30 грн, капучино – 44 грн. У «Ван Гогу» – 30 та 45 грн відповідно. Якщо взяти до уваги інші заклади, то середня ціна порції еспресо становить 28 грн, капучино 40 грн.

Отже, можна зробити висновок, що в Києві та Львові майже однакова середня вартість порції кави. Трохи дешевшою вона є в Одесі та Дніпрі. Найменше заплатити за цей напій можна в Ужгороді.

 

 

 

Борщ

Середня вартість порції борщу найвища в Одесі. У «Веранді» він коштує 150 грн, в ресторані «Щастя на Буніна» – 199 грн. Середня ціна у місті 172 грн.

Трохи нижчою є вартість борщу в Києві. У столичному «Глеку» порція обійдеться в 180 грн, а в «Клюкві і Брюкві» – 150 грн. Середня ціна в місті становить 169 грн.

У Львові та Дніпрі вартість порції борщу майже однакова. У львівському «Атлясі» він коштує 145 грн, в «Криївці» – 136 грн. Проаналізувавши інші заклади в середмісті, можна зробити висновок, що середня ціна порції борщу у Львові 144 грн. Натомість у дніпровському кафе «Кумася» його можна скуштувати за 115 грн, а в «Де поїсти» – за 165 грн. Середня ціна в місті 142 грн.

Як і кава, найдешевшим борщ є в Ужгороді. В «Колибі» порція коштує 65 грн, а в закладі «Уж Венеція» – 125 грн. Середня ціна в місті становить 86 грн.

Читайте також: Що на Львівщині з ППО, мобілізацією та економікою. Інтерв'ю з Максимом Козицьким 

Театри

Tvoemisto.tv проаналізувало вартість квитків на звичайні місця на 12 різних вистав у всіх театрах обраних міст. Найдорожчими є квитки в театрах Києва: середня вартість звичайного місця становить 240 грн. У Києві працюють 49 театрів. Найдешевші квитки коштують від 60 грн у Національному академічному драматичному театрі ім. Лесі Українки. Найдорожчі квитки в Києві пропонує Національна опера України ім. Т.Г. Шевченка. Наприклад, найкраще місце на виставу «Снігова королева» обійдеться в 2500 грн.

У Львові середня ціна квитків на звичайні місця в театрах становить 188 грн. У Львові працюють дев’ять театрів. Найдешевші квитки – від 60 грн. Є навіть одна вистава за 50 грн. Такі квитки пропонує Національний драматичний театр імені Марії Заньковецької. Найдорожчий квиток на найкращі місця у Львівській національній опері на виставу «Тіні забутих предків» коштує 1500 грн.

Середньою є вартість квитків у театрі Ужгорода. Найвища – 590 грн. В Ужгороді є лиш один театр. Середня вартість квитка на його виставу становить 150 грн. Найкраще місце може коштувати понад 600 грн.

Середня вартість квитків на звичайні місця в театрах Одеси – 135 грн. У Одесі є шість театрів. Найдешевші квитки за 70 грн можна знайти в Одеському національному академічному театрі опери та балету. Квиток на найкраще місце в Одеському академічному театрі музичної комедії ім. М. Водяного може обійтися в 1180 грн.

Найдешевші квитки в Дніпрі, у якому працюють три театри. Середня вартість – 131 грн. Найдешевший квиток можна придбати за 100 грн. За таку саму ціну можна відвідати виставу в усіх трьох театрах Дніпра. Найдорожчі квитки на найкращі місця пропонують у Дніпровському театрі опери та балету – 890 грн.

Дніпровський Національний академічний музично-драматичний театр імені Т.Г. Шевченка

Якщо порівняти вартість квитків до повномасштабного вторгнення і теперішню, то найбільше вона зросла у Львові та Ужгороді. У Києві та Одесі середні ціни в 2022 році збільшилися, проте зараз вони приблизно такі самі, як у 2021 році. До повномасштабного вторгнення (2021 –  початок 2022 року) найдешевші квитки були у Львові, найдорожчі – в Києві.

Проаналізувавши всі надані статистичні дані і тенденції, можна зробити висновок, що Львів у грудні 2023 року став лідером за високою вартістю оренди однокімнатних квартир з-поміж інших великих міст України, таких як Київ, Дніпро та Одеса. Цікаво, що за рівнем зарплат Київ і далі серед лідерів. Натомість Львів та Ужгород наприкінці 2023 року почали випереджати Одесу і Дніпро за середнім рівнем зарплат.

Варто зазначити, що до Львова та Ужгорода релокувалися найбільше підприємств за час повномасштабного вторгнення. Разом із подорожчанням житла та збільшенням розміру середньої заробітної плати зросли й ціни на, зокрема, каву та борщ. У Києві та Львові приблизно однакові середні ціни на них. Трохи дешевші кава і борщ у Одесі та Дніпрі. Найменше заплатити за них можна в Ужгороді.

Як пояснив у коментарі Tvoemisto.tv доктор економічних наук, професор Національного університету «Львівська політехніка» Ростислав Слав’юк, є незмінна залежність розвитку економіки від ринку нерухомості. На його думку, чинник війни та велика міграція населення зробила захід України більш привабливим для бізнесу та життя через безпеку. Тож повномасштабне вторгнення підштовхує процеси економічного розвитку заходу України.

«Більшість релокованого бізнесу залишиться в тих містах, до яких переїхала, і буде ще більше розвиватися. Найбільш інвестиційно привабливими стануть західні міста, зокрема через зручне транспортне сполучення з ЄС та ймовірність першочергового відкриття аеропортів. Тож сюди інвестиції підуть найшвидше. Думаю, що у Львові взагалі незабаром зміститься акцент із туристичного на промисловий. Навіть підприємства оборонного комплексу наразі орієнтуються на захід України», – зазначив Ростислав Слав’юк.

На думку експерта, допоки в Україні відбуватиметься внутрішня міграція, ринок нерухомості в тилових містах розвиватиметься, а разом із ним інші сектори економіки. Адже релокований бізнес потребує нових офісних приміщень, готелів, житла і банків.

«Інше питання, чи готові тилові міста до цього? Точно ні, адже для такого раптового збільшення бізнесу треба покращувати інфраструктуру», – підсумував Ростислав Слав’юк.

Наталія Вареник

Дмитро Борисов

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!