У Львові обрізатимуть дерева за європейськими стандартами

1227 0
Ці стандарти догляду за деревами були розроблені в Польщі на основі європейського законодавства.
Фото: Олександра Бодняк/Твоє місто

Фото: Олександра Бодняк/Твоє місто

У Львові будуть застосовувати європейські практики щодо обрізки та догляду за деревами  Про це повідомили в управлінні екології та природних ресурсів Львівської міської ради.

Європейські стандарти догляду за деревами – це сукупність правил щодо посадки, обрізки та догляду за деревами. Участь у їхній розробці взяли 12 організацій із 11 країн Європи: асоціації арбористів, інститути, тренінгові та дослідницькі центри. До перекладу стандартів на українську долучилось і управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради.

Йдеться про сучасні методи догляду за зеленими насадженнями: догляд за кроною дерев та збереження зелених насаджень під час робіт на будівельних майданчиках, конкретизація та деталізація з обрізки дерев, зважаючи на їх вік та видовий склад.

Фахівці управління екології міста запевняють, що європейські стандарти догляду за деревами не суперечать українському законодавству, а лише надають більш конкретні роз’яснення для виконавців. Найближчим часом їх планують затвердити у Львові.

«У нашому законодавстві, на жаль, не передбачена чітка відповідальність за порушення норм та правил догляду за зеленими насадженнями. Наприклад, в нас у законодавстві написано, що дерево має бути обгороджено, коли проводять будівельні роботи, але притягнути до адміністративної відповідальності ми не можемо. А тепер за порушення благоустрою ми зможемо притягнути особу до адміністративної відповідальності і матимемо документ, який це буде роз’яснювати», – пояснила керівниця управління екології та природних ресурсів Галина Микітчак.

Читайте також: Найстаріший дуб Львівщини винесли на конкурс «Європейське дерево-2024»

Ці стандарти догляду за деревами були розроблені в Польщі на основі європейського законодавства. Вони найбільш близькі до української кліматичної зони. Завантажити європейський стандарт українською мовою можна за посиланням.

Нагадаємо, що яка ситуація із озелененням та зрізанням аварійних дерев, забрудненням повітря та якістю водойм; які європейські стандарти хочуть впровадити у Львові та на якому етапі створення наглядових рад при парках. Ці та інші питання Tvoemisto.tv обговорило з Галиною Микітчак у матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!