У Львові пересадили кістковий мозок трирічному хлопчику

856 0
Це десята трансплантація кісткового мозку дитині у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.
фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

У Львові провели успішну трансплантацію кісткового мозку трирічній дитині. Про це повідомили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Усе почалося торік у травні, коли батьки хлопчика Яреми зауважили дивну асиметрію на обличчі сина. Вони звернулись за допомогою до фахівців, під час УЗД у малечі діагностували новоутвір щоки. Діагноз вразив родину – нейробластома заочеревинного простору. Хвороба поширилась і на кістки скелета. 

Читайте також:  У львівській лікарні 17-річному юнаку пересадили шкіру з посмертного донора

Після 8 блоків хіміотерапії у клініці пухлина сильно зменшилась, і хірурги лікарні змогли оперативно видалити новоутвір.

«Після операції у Яреми було ще два блоки хіміотерапії, після яких ми провели забір стовбурових клітин. Клітинного матеріалу було достатньо, тому запланували проведення одразу двох високодозових хіміотерапій та двох трансплантацій кісткового мозку», – розповіла лікарка клініки Наталя Васільєва.

У післятрансплантаційному боксі хлопчик провів 21 день.

Зазначимо, це десята трансплантація кісткового мозку дитині у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Трансплантація для пацієнта цілком безкоштовна. Центр увійшов до пілотного проєкту МОЗ «Трансплантація», за яким усі медичні витрати – попередні обстеження, сама процедура пересадки, і терапія, яку пацієнт отримує у післятрансплантаційний період – оплачує держава.

Нагадаємо, дев'яту пересадку стовбурових клітин проводили 10-річному хлопчику Костику. Хлопець перебував у захищеному, стерильному просторі близько місяця, очікуючи на відновлення організму після трансплантації.

Додамо, 7 вересня у Львові в Клініці дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку ЗУСДМЦ відкрили амбулаторний простір. Завдяки ньому має зменшитися кількість інфекційних ускладень, які трапляються через змішування хворих на стаціонарі та тих, хто отримує «одноденну» хіміотерапію. 

 

Юлія Кметик

фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!