У Львові планують відкрити банк грудного молока

2178 0
В Україні наразі є лише один банк грудного молока – у Київському перинатальному центрі.
Фото: ua.news/ua

Фото: ua.news/ua

У Львівському обласному клінічному перинатальному центрі, що на вул. Джорджа Вашингтона, 6, планують відкрити банк грудного молока, який дасть можливість швидше виходжувати передчасно народжених дітей та забезпечувати харчуванням усіх діток, які цього потребують. Про це у коментарі для Тvoemisto.tv розповіла директорка центру Марія Малачинська.

Про відкриття банку грудного молока напередодні, під час свого візиту до Львова, наголошував і міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

«Перинатальний центр: новий виклик – організація роботи запуску банку грудного молока. Виклик прийнято, працюємо»,написав під час візиту Віктор Ляшко.

Читайте також: У Львові збиратимуть кошти на реанімобіль для передчасно народжених дітей

За словами Марії Малачинської, коли саме зможе запрацювати банк молока у перинатальному центрі, не відомо. Зараз усе – на стадії формальності та виділення коштів.

«Конкретних дат відкриття не знаємо. 2022-й рік МОЗ оголосив роком материнства і дитинства, тому дуже сподіваємося на підтримку і держави, і місцевої влади. Усе залежить від фінансування. Щоб облаштувати та відкрити Банк молока потрібно орієнтовно 10 мільйонів гривень», – каже Марія Малачинська.

За її словами, всі обгрунтування та потреби щодо відкриття банку молока у перинатальному центрі вони вже надали і міністру Віктору Ляшку, і Департаменту охорони здоров’я, і обласним чиновникам та членам обласної комісії з материнства і дитинства.

Як наголосила Марія Малачинська, банк дасть можливість швидше виходжувати передчасно народжених дітей та забезпечувати харчуванням, яке легко засвоюється і допомагає реабілітовуватись таким поспішайкам.

Читайте також: Як жінці подбати про своє здоров’я після пологів

«Львівський перинатальний центр забезпечує надання допомоги всім передчасно народженим дітям Львова та області, тому нам дуже важливо, аби такий банк був у нас. Наприклад, у сусідній Польщі є 17 банків молока, в Україні лише один – у Київському перинатальному центрі», – додає співрозмовниця.

Майбутній банк молока відкриють у приміщенні перинатального центру. Марія Малачинська каже, що для цього не потрібно багато квадратних метрів. Набагато важливішими є матеріально-технічна база та апаратура: стерилізатори, пастерилізатори та інша техніка, яка дозволяє безпечно отримувати молоко від донора, належним чином обробляти та запропонувати якісний продукт кожній дитині, яка цього потребує.

 

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!