У Львові презентували унікальну мандрівну інклюзивну виставку. Фото, відео

1135 0
Серед «артефактів» – особисті речі героїв, світлини, аудіоописи предметів, тіньовий (неофіційний) переклад Конвенції про права осіб з інвалідністю, адаптація виставки жестовою мовою.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

У Сенсотеці, що на вулиці Уласа Самчука у Стрийському парку, презентували виставку «Вірити можна: історії людей з інвалідністю». Вона об’єднує 30 героїв з України й Німеччини та має три тематичні розділи. У Львові виставка пробуде до 31 жовтня.

Читайте також: Місто Добра. Яким буде новий кризовий центр для жінок з дітьми на Львівщині

Лірник і бандурист Лайош Молнар – один з героїв виставки. Чоловік втратив зір ще в дитинстві. Говорить, що свою місію розуміє як просвітницьку, а людям хоче донести про історію народу, його автентичну сутність, і про себе.

«З дитинства займався музикою. Врешті дожився до гри на лірі – народній, автентичній», – додає Лайош Молнар.

На презентації Лайош виконав композицію на лірі.

Для організаторів виставки було важливо змістити фокус на самих героїв, подати історії від першої особи, адже багато контекстів незрозумілі людям без інвалідності. У своїх інтерв’ю 30 героїв ділились досвідом, часто про боротьбу та право на життя, розповіла координатора проєкту «INKuLtur – за інклюзію в культурі» Наталія Звягінцева.

Читайте також: «Я не можу підвести маму». Історія дівчинки, яка об'єднала Львів

«В якийсь момент ми подумали, що сказати про інклюзію, не фокусуючись на людях з інвалідністю, доволі дивно. Вирішили, що виставка – це такий формат, де могли б показати ці історії, розповісти про наших героїв ширшій публіці», – говорить Наталія Звягінцева.

Керівниця Мистецько-терапевтичного центру «Непротоптана стежина», Анастасія Войтюк, каже, що зі свого боку орієнтувались на інклюзію в культурі, тому у Львові шукали героїв пов’язаних з мистецтвом. Серед них були й письменниця Анастасія Олексюк та автор рецензій на книги – Ігор Зіньчук.

«Ми запрошуємо приходити, поширювати цю інформацію, і бути уважнішими до світу. Довкола нас багато людей, яких не видно. Це не просто сказати собі «окей», у мене є свої цілі яких досягаю, та я можу бути корисним комусь у досягненні його цілей», – додає Анастасія Войтюк.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні. У колоритне Галицьке село біля Львова

Серед «артефактів» – особисті речі героїв, світлини, аудіоописи предметів, тіньовий (неофіційний) переклад Конвенції про права осіб з інвалідністю, адаптація виставки жестовою мовою. Деякі експонати мають тактильні копії для незрячих/слабозорих людей, тексти шрифтом Брайля. Як зазначає Наталія Звягінцева, в Україні їм сприяли експерти з Національної асамблеї людей з інвалідністю, зокрема розповіли про доступність та як правильно інтерв’ювати людей з інвалідністю. 

Зі Львова виставка поїде до Слов’янська, Харкова й Києва. У Берліні німецьку частину виставки покажуть в кінці листопада – на початку грудня. За форматами вона матиме такі ж змістовні частини.

«Вірити можна: історії людей з інвалідністю» – частина проєкту «INKuLtur – за інклюзію в культурі». До організації виставки долучились ГО ПІ «Теплиця», Харківська Обласна Фундація «Громадська альтернатива», Всеукраїнський фонд «Крок за кроком» та МТЦ «Непротоптана стежина». 

Виставка безоплатна, але потрібно зареєструватись та дотримуватись чинних карантинних вимог, зокрема мати Covid-сертифікат про вакцинацію або негативний тест на Covid-19 методом ПЛР. 

Інна Царук

Фото Анни Чистякової

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!