У Львові розпочали облаштовувати простір Станіслава Лема. Як зміниться площа

5340 0
Роботи планують завершити до кінця 2023 року.
Тарас Бабенчук

Тарас Бабенчук

На вулиці Сахарова, на території колишнього трамвайного депо, буде відкритий креативний простір із офісами, фуд-кортами, концерт-холом, інноваційною лабораторією. Роботи над втіленням проєкту розпочали у жовтні цього року. Завершити облаштування нового простору планують до кінця 2023. Про це під час стріму на Тvoemisto.tv розповів головний виконавчий директор Lem Station Михайло Лемак.

Приміщення старого трамвайного депо реконструюватимуть, а територія довкола буде максимально відкритою.

«Площа біля депо називатиметься площею Станіслава Лема. Це буде інноваційно-креативний простір. Він буде максимально доступним, інклюзивним. Хочемо цю територію, яка багато років була закрита, відкрити. Вона має стати пішохідною. Втім залишимо колії, буде велодоріжка», – зазначає Михайло Лемак.

Позаду ангарів буде сквер «Тихий». Його так назвали на честь героя творів Станіслава Лема – Івана Тихого. Сквер з’єднає студентський парк із парком Культури і Стрийським.

«На площі будуть місця для відпочинку, дитячі майданчики, лавочки. Спробуємо імплементувати ділянку з водою. Люди, які приїжджатимуть трамваєм, матимуть безперешкодний доступ на площу, не буде огорожі, як зараз. Площа  має бути з’єднана з територією довкола, зокрема із перехрестям, яке планують реконструювати у 2022 році», – каже він.

Михайло Лемак додає, що площа буде дещо вищою, це для того, аби змінити систему водовідведення і максимально інтегрувати її у простір довкола.

«Ми отримали містобудівні умови і обмеження. Маємо ще отримати дозвіл ДАБІ на початок будівельних робіт, реконструкції. Площу робитимемо разом із реконструкцією двох ангарів. Перебудов, надбудов не буде. Це буде виключно реставрація, збереження і адаптація під нові функції», – розповідає він.

І додає, що в ангарі, який ближче до вулиці Сахарова, буде концертний зал на 400 місць.

«З цього залу можна буде перейти до центрального ангару. Там буде зона нетворку, для спілкування. Також буде фуд-корт і зона мистецьких експозицій, буде місце для проведення невеликих подій, місце для відпочинку. В крайній частині, де рампа, буде захід. Він з’єднаний з центральним ангаром, там буде мейкерспейс», – говорить Михайло Лемак.

Він пояснює, що там люди зможуть створювати прототипи продуктів, випробовувати ідеї своїх стартапів.

«Будуть тут і 3D-принтер і паяльники, інші пристрої, які дозволяють виготовляти щось, щоб люди могли перевірити якісь свої гіпотези, якихось стартап проєктів. Також буде невеличка лабораторія, щоби студенти, школярі могли вчитись перетворювати свої ідеї на готові продукти і сервіси», – розповідає виконавчий директор.

Роботи розпочали цього року у жовтні. Перший етап – це реконструкція приміщення колишньої поліклініки і бойлерної. Їх в експлуатацію здадуть наступного року. «Площа і ангар – це друга черга. Ми її плануємо розпочати у березні наступного року, закінчити  плануємо весною 2022 року. За 1,5 роки львів’яни зможуть прийти на цю площу», – пояснює Михайло Лемак.

Читайте також: Коли у Львові з'явиться новий простір Lem Station на місці трамвайного депо. Оновлена візуалізація

На площі планують залишити колію, аби міг заїжджати екскурсійний трамвай. Також планують зробити «рухомими» фуд-корти.

«Залишиться можливість заїзду трамваю. Є ідея, щоби частина зони фуд-корт могла з ангару переїздити на вулицю. Для нас важливо зберегти історію, а це місце, з якого виїхав перший електричний трамвай. Тут є також будівля, з якої почалась електрифікація Львова, тут була перша електрична станція постійного струму. Зараз тут є електропідстанція ЛКП «Львівелектротрансу», її переносити не будуть», – пояснює він.

Також неподалік від площі буде велика парковка. Раніше на цій території був штрафмайданчик муніципальної служби. А стару компресорну станцію, яка мала накачувати повітря у тунель підземного трамваю, перетворять на арт-центр.

«Цей об’єкт належить громаді міста і буде належати. Нам він переданий в оренду для створення такого креативного простору з певними функціями. Простір житиме, якщо він буде відкритий і наповнений людьми. Наша ціль зробити цю територію місцем спілкування, обміну думками, ідеями, щоб люди могли знаходити однодумців», – розповідає він. 

Читайте також: Трамвайне депо на 50 років передадуть в оренду відомим львів'янам

Він також наголосив, що давні будівлі трамвайного депо будуть реконструювати. Ведуть перемовини із фахівцями із Бюро спадщини для того, аби відновити давні вікна та браму. Споруди радянського періоду розібрали. 

Нагадаємо, вартість втілення ідеї, за попередніми підрахунками, орієнтовно 4 мільйони доларів, але вона може й зрости.

Зазначимо, що ТОВ «Лем стейшн» засноване відомили львів’янами. Серед засновників Тарас Добрянський, Олег Дрінь, Марк Зархін, Тарас Кицмей, Дмитро Косарєв, Олег Мацех. Загальна площа території складає приблино 5 тисяч квадратних метрів. Інвестор 50 років оплачуватиме оренду місту в розмірі 5% від загальної вартості об’єкту. 

Квартал отримав назву Lem Station на честь польського письменника-фантаста Станіслава Лема, що народився і жив у Львові.

Фото та відео Тараса Бабенчука

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто» за підтримки компанії EasyPay



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!