У Львові розпочався «Тиждень скульптури». Фото

2056 0
У Львівському палаці мистецтв представили більше ніж сотню авторів на трьох поверхах.
фото: іван станіславський/ твоє місто

фото: іван станіславський/ твоє місто

У середу, 20 вересня, в області стартував Львівський тиждень скульптури, який триватиме до 11 жовтня. З цієї нагоди у Львівському палаці мистецтв відбулося відкриття головного проєкту «Старе і нове / Нове і старе», який зібрав приклади скульптури різних часів. Там представили більше ніж сотню авторів на трьох поверхах.

Джерело: Львівська ОВА.

Ідея проведення «Тижня скульптури» виникла на круглому столі в артцентрі «Я Галерея», у межах виставки «Нова львівська скульптура», де були мистецтвознавці та скульптори. Запропонував цю ідею мистецтвознавець Орест Голубець.

Куратором та артменеджером події є засновник артцентру «Я Галерея» Павло Гудімов. Співорганізаторами також є Львівська національна академія мистецтв за підтримки Львівської обласної військової адміністрації та Львівської міської ради.

«Для нас за честь брати участь у таких подіях, бути співавтором, співучасником. Величезне дякую Збройним Силам за можливість споглядати, цінувати, бачити і відтворювати українську культуру. Ситуація із вандалізмом щодо скульптури «Впевнена» у Стрийському парку ще раз свідчить, що, на жаль, ми не цінуємо те, що маємо і те, що творимо. Ми маємо навчитися цінувати самих себе і тоді нас буде цінувати світ. Назва «Старе і нове / Нове і старе» – це про те, що ніхто не оскаржує те, що в нас величезний пласт історії героїчної, ніхто не оскаржує, що ми зараз творимо нову історію, новий успіх у світі і в Європі. Так само ніхто не має оскаржувати українське сучасне мистецтво. Учімося цінувати наших скульпторів, художників. Цінуймо своє, будьмо єдині, тому що ми – українці», – зазначив під час відкриття Львівського тижня скульптури начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Читайте також: «Тілесна краса у всіх проявах». Для чого в Стрийському парку встановили скульптури і за які кошти 

Тиждень скульптури організовують вже вдруге і це найбільша скульптурна подія країни. Цьогоріч проєкт відбудеться більше ніж на 10 виставкових просторах, де представлять понад 300 скульптур, об’єктів та інсталяцій, включаючи великі паркові та вуличні скульптурні проєкти.

Також цього року організатори залучили більшу кількість художників, музеїв, колекціонерів, партнерів, аудиторії, чим створили можливість розкрити в просторі головного проєкту, на вулицях та у парках міста тему взаємодії нового і старого. В діалозі, співставленні чи протиріччі за допомогою універсальної мови скульптури й інших видів просторового мистецтва – Тиждень промовляє про час, про місто, про міфи, канони, форму і значення, мир та війну.

Читайте також: На вулиці Шевченка у Львові встановлять скульптури сучасного мистецтва

Читайте також: У Львові пояснили, чому гігантська скульптура «тримає» Оперний 

Нагадаємо, що у Стрийському парку встановили колекцію сучасних скульптур, яка формує новий «Скульптурний маршрут». Витрати на перевезення і встановлення скульптур взяв на себе засновник цього мистецького об’єднання Юрій Сташків. Найбільше обговорень зібрала скульптура Василя Кочового «Впевнена». 

Зазначимо, що раніше у коментарі Tvoemisto.tv ландшафтний архітектор та куратор Павло Гудімов пояснив задум цієї скульптури. За його словами, автор виступає проти бодішеймінгу. Скульптура направлена на те, щоб люди нарешті зрозуміли, що краса тілесна є у всіх проявах. Вона теж була створена під час симпозіму і вже 2 роки стоїть у Каневі. Детальніше про колекцію скульптур, читайте тут.

Юлія Кметик

Фото: Іван Станіславський/ Твоє місто

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!