У Львові ще чотири церкви тепер мають 3D-моделі

929 0
Лазерне сканування дозволяє зафіксувати усі параметри пам’ятки і, у разі руйнування, відтворити її точну копію.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У Львові оцифрували ще чотири церкви-пам’ятки. Тепер власні 3D-моделі мають об’єкти Вірменського ансамблю – церква, дзвіниця, огорожа та колона св. Христофора. А також Преображенська церква, храм Іоана Золотоустого та дерев’яна церква Пресвятої Трійці, що на Сихові.

Джерело: Пресслужба ЛМР

Лазерне сканування дозволяє зафіксувати усі параметри пам’ятки і, у разі руйнування, відтворити її точну копію. 

«3D-сканування – дуже потрібна річ. Його треба мати на випадок збройного конфлікту й руйнування. Адже це документація, за якою потім можна відтворити пам’ятку. Це також добрий інструмент для реставраційних робіт. Ми можемо базуватися на ньому при виготовленні проектно-кошторисної документації. Раніше таке 3D-сканування виконувалось під час проєктування замість традиційних обмірів, а зараз робимо на найважливіших пам’ятках. Дякуємо міжнародним донорам, які допомагають нам захищати нашу культурну спадщину», – зазначила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко. 

Раніше у Львові 3D-моделі створили для Домініканського та Бернардинського костелів, каплиць Боїмів та Сикстів тощо. Планують оцифрувати ще 10 об’єктів культурної спадщини. Серед них – Костел кармелітів босих, вілла Юзефи Франц, палаци Сосновського і Сєменських-Левицьких та інші.

Нагадаємо, що виконавчий комітет Львівської міської ради дозволив зрізати зелені насадження задля будівництва навчального корпусу зі спортивним басейном у ліцеї №80 ЛМР, що на вулиці Героїв Крут, 27. Йдеться про вирізку 116 дерев та 11 кущів, а рішення міськради полягає у тому, щоб забудовників звільнили від сплати відновної вартості у розмірі 345 тисяч гривень, оскільки цей проєкт виконують за благодійні кошти благодійного фонду «Країна дитячих мрій».

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!