У Львові щодня обкрадають три автомобілі. Як вберегтися?

4636 0
У Львові щоденно в середньому обкрадають три автівки. Зазвичай злодії в автомобіль проникають через необачність водія, який не зачинив дверцята, крадії пошкоджують двері або замки, примудряються навіть ключ потрібний підібрати. Проте є й такі, які вибивають скло цеглою, каменем, замотаним у якусь ганчірку, або свічкою від автомобіля.
Фото: lahznimmo.com

Фото: lahznimmo.com

 Найбільше приваблює крадія техніка (магнітоли, навігатори, телефони), особисті речі і, звичайно, залишені в салоні автомобіля документи. Та буває, крадуть і деталі від авта, зокрема колеса або акумулятори, пише Львівська пошта.

Жертвами зазвичай стають власники машин, які залишають свої автівки у дворах, на стоянках без охорони та відеоспостереження, а також на паркінгах торгово-розважальних центрів.

Статистика показує, що кількість крадіжок майна з автомобілів та угонів самих автівок з роками не зменшилася. “Таких злочинів у Львові трапляється до трьох у день. Більшість крадіжок вчиняють “епізодники”. Вони сканують радіоуправління сигналізації, вимикають її, вибивають скло або виважують двері, а потім цуплять із авто все цінне”, – зазначив головний міліціонер Львова Сергій Зюбаненко. Він каже, що часто трапляється, що крадіжки з автомобілів та угони вчиняють так звані гастролери.

“Є групи злочинців-гастролерів. Вони приїжджають у місто ненадовго, вчиняють кілька крадіжок і шукай вітра в полі. До прикладу, у Львові затримували групу осіб кавказької національності. За декілька днів грузини вчинили до 50 епізодів”, – додає міліціонер.

Загалом по області цього року зафіксовано більше півтисячі випадків крадіжок майна із авт. “Вже оголошено про підозру 71 особі по 105 фактах таких злочинів. Зазвичай найчастіше такі крадіжки трапляються у Львові”, – розповіла Світлана Добровольська, речниця міліції Львівщини.

Автозлодії “полюють” на автівки, припарковані біля супермаркетів, театрів, ресторанів і там, де немає відеоспостереження

Зі слів Світлани Добровольської, більшість викрадень стаються у темну пору доби та в малолюдних місцях.

Улюблений час “роботи” злочинців – з 20.00 до 02.00, обідній – з 12.00 до 15.00, і всього 5% скоюють крадіжки з автомобілів – з 18.00 до 19.00. “Водії іноді самі провокують крадіїв, залишаючи автомобіль без нагляду, з незачиненими дверима або ключами в замку запалювання. Власники автівок часто залишають їх просто на вулиці, біля під’їздів, на неосвітлених ділянках”, – певна співрозмовниця.

Є декілька простих правил, які можуть зменшити ризик викрадення автомобіля або крадіжки з автомобіля. “Необхідно обладнати автомобіль сигналізацією. Закривайте машину, навіть якщо залишаєте її ненадовго. На ніч ставте автомобіль у гараж із надійними замками або на стоянку, яку охороняють. Якщо немає такої можливості, то залишаючи автомобіль на вулиці, ставте його біля стіни будинку або ближче до іншої машини. Тоді буде важче у неї проникнути, – розповідає Світлана Добровольська.

“Не залишайте в автомобілі, особливо на ніч, цінні речі та документи (посвідчення водія, техпаспорт та інші). Якщо автомобіль все ж таки викрали або обікрали – відразу телефонуйте в міліцію”.

Існують і більш вишукані способи обікрасти авто – відволікти увагу і виманити водія на вулицю. Причиною може стати проколоте колесо, наїзд на якусь штучно створену перешкоду. Водій виходить із салону, щоб оцінити ситуацію, а в цей час з автомобіля миттєво крадуть все, що встигнуть.

Поради автомеханіка: як захистити автомобіль від злодіїв:

Автомеханік Володимир розповів що водії часто цікавляться, як можна захистити автомобіль від злодіїв. Найдієвіший метод – механічні пристрої, які в режимі охорони перешкоджають доступу до автівки, а також не дають машині рухатися.

Замок MUL-T-LOCK. Вста­новлюють на коробку перемикання передач. Його завдання – блокувати її в максимально незручному для руху положенні. Замки мають декілька модифікацій і підходять як для вітчизняних авт, так і для дорогих іномарок останніх моделей.

Бронювання вікон. Процедура установки броньованих вікон на автомобіль більше відноситься не до охоронних, а до сервісних функцій. Якщо ж ви вирішили встановити на свій автомобіль броньоване скло, то воно повинно бути прозоре. Найчастіше зловмисники вибивають скло з боку водія.

“Блокер”. Він забезпечує додаткову безпеку і захист машини від угону. Звичайно, краще всього, коли він встановлюється додатково до електронних засобів захисту. Кожен комплект захисту унікальний – один на шість мільйонів комбінацій. Його, на відміну від звичного замка, неможливо провернути або розкрити металевою лінійкою. До речі, замок не замерзає.

“Зубр”. Його встановлюють замість штатного замка запалення на вітчизняних автомобілях деяких марок. Хрестоподібна серцевина та ключ не дають можливості зловмиснику підібрати відмичку або ключ.

HOOD-LOCK. Спеціальний замок, який з допомогою спеціального троса замикає капот автомобіля, а серцевину замка виводять у салон. Буває, злочинці спершу відкривають капот, аби відключити сигналізацію. У даному випадку крадій ламати кришку капота не буде. Адже навіщо йому авто із помітними дефектами?


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!