Львів'янину, який не показав лічильник, вимкнули світло. Чи це законно

1330 0
Кожних три місяці фахівець має проводити контрольний огляд лічильника.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

У Львові мешканцю відключили електроенергію через недопуск до лічильника. Tvoemisto.tv пояснює, за яких умов можуть відімкнути електроенергію, як часто мають перевіряти лічильники та хто цим займається.

Львів’янин Володимир Перегінець повідомив, що люди, представившись працівниками ПАТ «Львівобленерго», прийшли перевіряти лічильники до його квартири, коли там була лише малолітня дитина, і відмовились показати посвідчення.

«Я на роботі, коли дзвонить перелякана дитина. Жаліється, що гримають до хати якісь дядьки. Кажу їй - без дорослих двері не відкривай. Заспокоюю, прошу відкрити вікно. Включає на телефоні гучномовець і я кажу по телефону: «в чому справа, що треба, хто такі, напишіть імена і посади, покажіть документи, давайте зробимо фото і залиште свій телефон. Взагалі почекайте, я зараз буду». У відповідь на всі питання – ігнор»– написав він у Facebook.

Як наслідок, чоловіку відімкнули електроенергію через недопуск до лічильника, заборгованості у нього не було.

Коли можуть вимкнути електроенергію

Як пояснила у коментарі Tvoemisto.tv речниця ПАТ «Львівобленерго» Галина Петрушка, відключають від послуги у двох випадках: недопуск до лічильника і заборгованість. Кожних три місяці фахівець має проводити контрольний огляд лічильника. Якщо він не може застати людину вдома, то надсилають рекомендованим листом повідомлення про те, в який день та годину прийде контролер.

«Володимиру таке попередження прийшло 27 жовтня 2023 року. Це був перший лист, на який не було реакції. Потім ще одним рекомендованим листом ми надіслали попередження про відключення через недопуск до лічильника. Тобто між першим візитом і відключення пройшло чотири місяці»– зазначила Галина Петрушка.

Працівники «Львівобленерго» зобов’язані перевіряти лічильники, аби контролювати правильність подання показників. 

«Часто лічильник електроенергії розміщений на сходовому майданчику, а не в квартирі, тоді проблем не стається. Коли він у квартирі це важче, адже потрібно налагодити комунікацію з людиною для його перевірки»,  відзначила речниця.

Натомість працівники зобов’язані показати посвідчення на прохання споживача при перевірці. До того ж, з початком повномасштабного вторгнення на посвідчення додали персональний номер. За ним у call-центрі можна перевірити, чи є такий працівник. 

Читайте також: За що можуть припинити постачання електрики. Пояснення «Львівобленерго»

Якщо сталася ситуація з відключенням електроенергії через недопуск до лічильника, то необхідно звернутися в «Львівобленерго», надати доступ до перевірки лічильника, й тоді електроенергію перепідключать. Однак споживач мусить за це заплатити понад 500 грн, як за повторне підключення.

Наразі фахівці ПАТ «Львівобленерго» працюють над варіантом сповіщення через бот чи смс-повідомлення, а не рекомендованим листом на пошту.

Нагадаємо, що у Львові боржникам по сплаті комунальних послуг розіслали повідомлення про відключення від електроенергії. 

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!