У Львові суд відклав розгляд справи щодо землі, де був ринок «Добробут»

1164 0
Напередодні місто звернулося до Офісу генпрокурора через незаконну приватизацію землі на цьому місці.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У вівторок, 30 травня, Західний апеляційний господарський суд Львова відклав розгляд справи щодо скасування реєстрації права постійного користування земельною ділянкою ТОВ «Галінвест» та скасування реєстрації права власності на тимчасовий продовольчо-промисловий центр позаду Оперного театру, де був колишній ринок «Добробут».

«Готелю немає, активів, які місто виділяло, також нема. На ділянці на вул. Таджицькій, яку місто виділило під цей проєкт, власник ринку пан Холодило взагалі збудував собі приватний будинок з вертолітним майданчиком. Якщо б там справді зробити мінус 2-3 поверхи, великий простір безпековий, адже у нас тривоги, ракети кожного дня. А що має бути там назовні, чи це має бути площа, чи інші будівлі – це вже є предмет дискусії і обговорення громади, що нам сьогодні потрібно. Але цей безлад, який там є, його треба припиняти однозначно», – повідомив міський голова Андрій Садовий.

Він зазначив, що повторно скерував листи щодо справи Генеральному прокурору України, керівнику Служби безпеки України та керівнику НАБУ.

Читайте також: Готель на ринку, або Коротка історія «Добробуту» у Львові 

Зазначимо, що напередодні місто звернулося до Офісу генпрокурора через незаконну приватизацію землі на місці колишнього ринку «Добробут» у центрі Львова. Раніше міська рада програла суд першої інстанції. У лютому 2023 року «Добробут» остаточно закрили і розпочали там будівництво супермаркету «Арсен». До того, в грудні 2020-го, відповідно до рішення суду за ТОВ «Галінвест» зареєстрували право постійного користування земельною ділянкою, де був ринок, а в лютому 2022-го – право власності на промислово-продовольчий торговий центр площею 5211 метрів квадратних. За інформацією аналітичної системи YouСontrol, ТОВ «Спільне українсько-австрійське підприємство «Галінвест» належить австрійській компанії Ost-Invest-und Bauprojektmanagement GmbH. Кінцевим бенефіціаром є львівʼянин Валерій Холодило.

За словами міського голови, фірма «Галінвест» зареєстрована в Москві, а власник Холодило – колишній комсомольський діяч, який на початках Незалежності обманув міську та обласну владу і переписав на себе майно.

Нагадаємо, що у 90-х роках Львівська міська рада спільно з австрійськими інвесторами планувала будівництво п’ятиповерхового готелю «Золотий Лев», надавши для цього українсько-австрійському ТзОВ «Галінвест» земельну ділянку на вулиці Стара, що поруч із площею Князя Осмомисла, за Львівською оперою. Тоді міськрада Львова зробила внесок у статутний фонд товариства, однак згодом за незрозумілих обставин вибула з переліку засновників. Будівництво завмерло у 1997 році, і місто дало дозвіл на облаштування тимчасового ринку «Добробут», що працював іще торік. Згодом працівників із цього ринку почали виселяти, хоча адміністрація запевняла, що вони самі йдуть, бо немає жвавої торгівлі, а ринок тим часом відремонтують. 

Додамо, що у Львові нещодавно відкрили новий супермаркет: його збудували на території, де раніше був ринок «Добробут». Історики й археологи заявляють, що на цій локації є потреба провести розкопки, бо від цього залежить, чи знатимемо ми справжню дату заснування Львова. Місто каже, що супермаркет зводять незаконно і судиться з власником земельної ділянки. Інженер, який працював у Нью-Йорку, запевняє, що на цій ділянці було б добре збудувати паркінг, який допоміг би вирішити одвічну проблему Львова із місцями для автомобілів. У кожному разі містяни можуть впливати на те, як розвиватиметься ділянка в середмісті Львова. Tvoemisto.tv розповідало давню історію з новими подробицями, як-от до чого тут радник міського голови Львова. Читайте у матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!