У Львові суд заборонив «!Fest» здійснювати будівництво біля Парку культури

14925 0
Йдеться про будівництво шестиповерхового будинку біля Парку культури на вул. Героїв Майдану.
Фото: Львівська міська рада

Фото: Львівська міська рада

Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив здійснювати будівельні роботи ТзОВ «Львівпроект» та ТзОВ «Холдинг емоцій !Fest» на вул. Героїв Майдану, 17-А. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.  

Юрист Андрій Зубач звернувся до Львівського окружного адміністративного суду із позовом, в якому просить визнати протиправним та скасувати рішення Виконавчого комітету Львівської міської ради № 675, яким було затверджено містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва на нове будівництво ТзОВ Холдинг емоцій !Fest багатоквартирного житлового будинку на вул. Героїв Майдану, 17-А на земельній ділянці площею 0,0370 кадастровий номер 4610136600:07:001:0026.

Спершу Львівський окружний адміністративний суд 31 липня 2023 відмовив у задоволенні забезпечення позову Зубача. Та він оскаржив це рішення у Восьмому апеляційному адміністративному суді.

Свій позов юрист мотивує тим, що компанія подала недостовірні відомості у документах, які затвердив виконком ЛМР. Окрім цього, він зазначає, що подальше проведення будівельних робіт може істотно ускладнити виконання рішення суду щодо відновлення порушеного Конституційного права, захисту культурної спадщини. Також позивач повідомив, що в судах триває справа щодо припису Міністерства культури та інформаційної політики, який забороняє будівництво двом зазначеним товариствам на вул. Героїв Майдану, 17-А.  

Заслухавши усі матеріали справи, суд постановив, що скаргу можна задовольнити лише частково, адже: 

  • дозвіл на будівництво від 15 березня 2023 року, на який скаржиться Зубач, не є предметом оскарження у цій справі, тому оцінку щодо його правомірності чи протиправності суд надавати не може

  • Вжита Зубачем теза «істотно ускладнити виконання рішення суду щодо відновлення порушеного Конституційного права, захисту культурної спадщини»  є абстрактною та неконкретизованою, адже предметом розгляду цієї справи є правомірність рішення Виконкому ЛМР № 675 від 09 серпня 2021 року «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва на нове будівництво ТОВ Холдинг емоцій!Фест багатоквартирного житлового будинку на вул. Героїв Майдану, 17-А»

  • доводи Зубача, які викладені у клопотанні про забезпечення позову, зокрема, покликання на приписи Міністерства культури та інформаційної політики України 08 червня 2023 року не стосуються предмета спору у цій справі, в межах якої заявлено клопотання про забезпечення позову.

Проте за висновком експерта зазначена ділянка перебуває в межах 50 метрів від пам`ятки архітектури місцевого значення на вул. Героїв Майдану, 15 та пам`яток архітектури місцевого значення на вул. М. Глінки, 10 та 12.

Читайте також: Міськрада програла суд за Митрополичі сади у Львові

Суд вважає, що внаслідок продовження будівництва буде завдана непоправна шкода довкіллю, здійснено вплив на архітектурні об`єкти, в безпосередній близькості від яких здійснюються будівельні роботи.

Також варто зазначити, що заходи забезпечення цього позову мають тимчасовий характер і діють до набрання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті законної сили. Таким чином це рішення не суду не позбавляє компанію права здійснювати будівельні роботи, але вони зможуть відновити будівництво тільки тоді, коли суд визнає рішення Виконкому ЛМР правильним. 

Нагадаємо, що під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради затвердили видачу містобудівних умов і обмежень на нове будівництво на вулиці Героїв Майдану, 17. Там «Холдинг емоцій «!Fest» планує звести 6-поверховий будинок з офісами та закладами торгівлі.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!