В обласному перинатальному центрі може з’явитися перший у Львові Банк грудного молока

1834 0
На облаштування Банку потрібно в межах 200 тисяч євро
Фото: lvivpost.net

Фото: lvivpost.net

У Львівському обласному клінічному перинатальному центрі, що на вул. Джорджа Вашингтона, 6, планують облаштувати Банк грудного молока. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила директорка Перинатального центру Марія Малачинська.

За її словами, наразі про конкретні дати не йдеться, усе залежатиме від фінансів та від того, наскільки швидко їх можна буде зібрати чи отримати, проте, цілком можливо, що це станеться вже наступного року.

Читайте також: Як жінці подбати про своє здоров’я після пологів

«В Європі є 226 Банків грудного молока. В Україні лише один – у Києві. Я ж вважаю, що вони повинні бути при кожному перинатальному центрі, адже завдяки грудному молоку, а не сумішам, виходжування діток скорочується з декількох тижнів до декількох днів», – каже Марія Малачинська.

Жіноче молоко, за її словами, є не лише найоптимальнішою їжею та питтям для малюка до пів року, це ще й здоров’я, імунітет, інтелектуальний розвиток дітей. Це панацея для недоношених новонароджених дітей з масою тіла від 500 грам, яких з тих чи інших причин мама не може годувати власним молоком. Вкладаючи кошти у термінал донорського молока, можна значно скоротити витрати на виходжування малюків та зменшити інвалідизацію.

Приміщення для облаштування Банку грудного молока у Перинатальному центрі є. Потрібна найсучасніша апаратура – пастеризатори, заморожувачі тощо. За попередніми підрахунками необхідно приблизно 200 тис. євро.  

Читайте також: Як правильно харчуватись жінкам, які годують грудьми. Поради від МОЗ

«Ми готові шукати різні ресурси, створювати проєкти та шукати спонсорів. Звісно, за допомогою звертатимемося до громади та керівництва міста, області, навіть до Міністерства охорони здоров’я. Цілком можливо, що це стане національним проєктом. Коли саме можна буде зреалізувати Банк грудного молока в Перинатальному центрі говорити зарано, бо все залежатиме від фінансових ресурсів, але дуже сподіваємося, що це стане можливим вже у наступному 2021 році», – каже Марія Малачинська.

Нагадаємо, раніше львів’яни вже підтримали створення Банку грудного молока у місті. Відповідна петиція, яка була зареєстрована на сайті Єдиної платформи місцевої електронної демократії, набрала необхідну кількість голосів. Відкрити такий Банк планують на базі Львівської обласної клінічної лікарні, де недавно запрацювала молочна кухня.

Ольга Шведа




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!