На правах реклами

У Львові відбувся перший масштабний кіберспортивний турнір

1640 0
Перемогу здобула збірна геймерів Західної України.

У суботу, 11 грудня, у Львові відбувся перший в області кіберспортивний турнір, який зібрав геймерів не тільки зі Львівщини, а й кількох інших регіонів України. Загалом у змаганнях взяли участь 29 команд, з яких три – стали призерами та розділили призовий фонд у 40 тисяч грн.

Ініціатором змагань стала Асоціація «Ради Львівщини» у партнерстві з Львівською обласною радою та професійним кіберклубом «Force Arena», найбільшим та найновітнішим у Західній Україні. Це перше кіберзмагання, яке провели у колаборації бізнесу та обласної влади.

«У світі діджиталізації треба йти в ногу часу, тим самим створюючи можливості для розвитку молодіЗ огляду на останні події, коли українці отримали перемогу у серії великих кібертурнірів у світі (в тому числі гравці зі Львова), вважаємо, що молодь має розвиватися не тільки у науках, а й в діджиталізації», – каже менеджер з організації заходів Асоціації «Ради Львівщини» Данило Сороковий. 

Кіберспорт в Україні визнали офіційним видом спорту у вересні 2020-го. За цей рік середовище потрохи почало розвиватися, розповідає представниця клубу-організатора Олександра Совяк.

«Оскільки кіберспорт офіційно визнали не так давно, він робить перші кроки і потрохи розвивається. Ми хочемо нарощувати культуру, збільшувати кількість команд, і в майбутньому старатися створювати їх під егідою нашого клубу, щоб Україна могла виступати на європейському та світовому рівні. Ми також раді, що вдалася співпраця з обласною владою», – каже Олександра Сов’ як.

Турнір з відеогри CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive) тривав майже добу – від 10:00 год ранку до 4:00 год наступного дня – та відбувався у три етапи. До кожної з команд входило по 5 гравців. У перших двох етапах у форматі Single Elimination групи грали відразу на вибування. Третій етап був так званим play off, у якому за перемогу у фіналі зійшлися найсильніші учасники. Цей раунд проходив у форматі BO1 Double Elimination, а фінал – у BO3. У результаті три найкращі команди стали призерами, та, крім грошової винагороди, отримали професійні геймерські подарунки від компанії Logitech G.

Зі слів Олександри Сов’ як, спеціального відбору для участі у турнірі не проводили. Частина команд давно грають між собою та мають вже так званий stаck, тобто об'єднуються за відповідними якостями і навичками, які необхідні для командної гри від кожного учасника. Були й декілька команд, які раніше між собою ніколи не грали.   

«Класно розвивати ком’юніті, коли люди з різних куточків України та світу можуть зустрічатися і разом грати. Також круто, якщо лани (коли учасники присутні на турнірі офлайн, а не онлайн), мають можливість бачитися, спілкуватися та грати наживо. Після того, як ми повідомили про проведення турніру, багато хто писав нам, що збирають стеки, знаючи, що хтось сильний в одній позиції, а хтось – в іншій, й так формували команди», – розповідає Олександра Сов’як.

У першому на Львівщині кібертурнірі у командах зібралися понад 200 учасників. Здебільшого це школярі старших класів і студенти. Капітан київської команди IKIGAI, яка зайняла друге місце, Євгеній Лутченко каже, що у подібних змаганнях грають не вперше. Тому до турніру спеціально не готувалися.  

«Спершу було легко, але згодом виникли труднощі. Першу карту ми виграли, а потім вже не змогли. Напевно, трохи бракувало сил. Ми з командою граємо давно, друзі в житті та в грі, і це допомагає», – каже гравець.

А ось перемогу здобула збірна команда гравців із Західної України. Хлопці – з різних міст та грають у своїх командах, та на цьому турнірі вирішили зіграти разом. Розповідають, що грою дуже задоволені й труднощів не було.

«Грати було не важко, для нас не було сильних суперників. Лише у фіналі ми програли у першій карті команді «EC Dnipro». Думаю, тому, що чекали кілька годин, поки хлопці з нижньої сітки пройдуть. Однак наступні два раунди ми виграли без особливих надзусиль, – каже капітан команди-переможця Данило Гоцик. – У нас в команді був мікс, адже двоє хлопців були з Рівного, один – з Івано-Франківська, один – зі Львова, і я – з Луцька. Знайомі давно, цього разу вирішили зібратися та зіграти разом».

Хлопець додає, що такі турніри – дуже корисні та потрібні. Для молодих гравців – це гарна можливість попрактикуватися, а для досвідчених – приємна та легка гра.

Третє місце на змаганнях зайняла команда, більшість гравців якої – зі Львова. 

Кіберспортсмени у грі розвивають і фізичні, і розумові навички. Перший турнір на Львівщині серед молодих геймерів організатори провели з акцентом на соціальну складову, щоб підлітки з різних громад та міст могли відвідати професійний клуб та подивитися на процес.

Менеджер з організації заходів Асоціації «Ради Львівщини» Данило Сороковий зауважує, що проведений перший турнір – це маленька перемога, що дає можливість молоді розвиватися в е-спорті, розширювати світобачення та мотивує до різностороннього розвитку.

«Приємно, що змагання набрали великого розголосу не тільки на Львівщині, а й в Україні. Кількість учасників досягла трьохсот. Такі турніри плануємо проводити надалі, залучаючи великий бізнес. Сподіваємося на інтерес і співпрацю», – каже Данило Сороковий.  

Окрім самих змагань, Асоціація Рад Львівщини також проводить екскурсії у професійний спортивний кіберклуб «Force Arena» для дітей з малозабезпечених сімей зі Львова та області. Тут вони знайомляться з технікою, процесом гри, розуміють, як і чому важливо групуватися та грати командно.

Надалі організатор Асоціація Рад Львівщини планує розвивати шкільні ліги та зробити такий турнір щорічним.

Юлія Осим

Фото Володимира Хомича


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!