У Львові відклали рішення щодо будівництва готелю Hilton біля Парку культури

4578 0
На проєктування багатофункціонального готельного комплексу мають оголосити міжнародний конкурс.
фото: прес-служба ЛМР

фото: прес-служба ЛМР

ТОВ «Парк Спейс» планує збудувати на вул. Лижв’ярська, 1 багатофункціональний готельний комплекс з підземним паркінгом. Проте сьогодні, 9 червня, виконком міської ради переніс погодження містобудівної документації, а саме — внесення змін до попередніх містобудівних умов та обмежень, ухвалених у кінці 2016 року, повідомляє кореспондент Tvoemisto.tv.

Згідно з оновленою містобудівною документацією готель повинен мати максимум 72 м, тобто приблизно 20 поверхів. На його проєктування мають оголосити міжнародний архітектурний конкурс, після чого забудовник має повідомити про наміри забудови ЮНЕСКО та Мінкульт. Результати конкурсу обіцяють представити громадськості. Максимальний відсоток забудови — 50%. Половина готелю має бути класичним готелем, половина — апарт-готелем.

Проєкт рішення викликав бурхливе обговорення під час засідання виконкому. Оскільки проєкту самого готелю ще немає, забудовник представив візуалізацію подібних готелів за кордоном. На одному з фото було три будівлі, після чого міський голова Андрій Садовий звернув увагу, що раніше йшлося про будівництво однієї. Керівниця ТОВ «Парк Спейс» Алла Шамова розповіла, що архітектори, які братимуть участь у конкурсі, будуть представляти макети, і наразі невідомо, як саме виглядатиме майбутній готель і скільки будівель він матиме. Представник забудовника Андрій Потинський зауважив, що компанії потрібно отримати містобудівні умови та обмеження, щоб сформувати технічне завдання для конкурсу.

Також дискусію викликала максимальна висота забудови — 72 м, яку попередньо погодила містобудівна рада. У попередніх містобудівних умовах та обмеженнях гранична висота становила 34 м. За словами начальниці управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, така висота була підтримана історико-містобудівним обґрунтуванням, яке з 1 січня в Україні скасували. Оскільки майбутній готель має вплинути на силует міста, Лілія Онищенко пропонувала не погоджувати містобудівні умови до проведення архітектурного конкурсу і до звернення забудовника в ЮНЕСКО. Проте Андрій Потинський зауважив, що, аби провести конкурс і поставити перед архітекторами технічне завдання, потрібні вихідні дані — містобудівні умови та обмеження.

Читайте також: Спочатку межі парку, потім готель. Чи буде у Львові Hilton та до чого тут ЮНЕСКО

Обговорення рішення тривало майже годину, під час нього також підіймалося питання співпраці з Парком культури. Керівниця ТОВ «Парк Спейс» підтвердила, що будувати збираються готель Hilton, проте наразі все ще тривають перемовини з мережею. У результаті Андрій Садовий запропонував юридичному департаменту до наступного тижня підготувати новий проєкт рішення спільно з архітекторами, забудовником та управлінням охорони історичного середовища, у якому врахувати всі дискусійні моменти, зокрема кількість будівель, висотність, попереднє ІМО.

«Потрібно чітко прописати кожен пункт, усі речі, які ми проговорили, продумати. Треба допомогти людям, які хочуть збудувати готель, — але з повагою до законодавства, минулого і майбутнього Львова. Треба прописати умови міжнародного конкурсу, щоб місто було його учасником. Я хочу, щоб ця будівля стала пам’яткою архітектури ХХІ століття. Цей документ, який зараз пропонується ухвалити, це не регулює», — сказав Андрій Садовий.

Додамо, 7 серпня відбулася зустріч членів виконкому, представників забудовника та громадськості. Представники забудовника, зокрема, пообіцяли вкластися в інфраструктуру парку, а також «забезпечити максимально комфортне перебування не лише гостям, а й місцевим мешканцям», реконструювати і розширити дорогу, дотримуватися режиму тиші, збудувавши ресторан з боку дороги, а не житлових будинків, максимально зберегти зелені насадження та навколишнє середовище.

Нагадаємо, ділянку площею майже гектар на вул. Лижв’ярська, 1 між двома парками — культури та Стрийським — місто продало майже рік тому за 18,5 млн грн. Придбало її ТОВ «Апартготель», яке ще у 2016 році отримало містобудівні умови та обмеження на реконструкцію колишнього музею ПрикВО, що на ній розташований, під готель з підземним паркінгом.

Згідно з даними системи Youcontrol, керівником та засновником ТОВ «Апартготель» є Роман Попко, а в минулому його співвласниками також бути Ростислав Заремба і Степан Стойко. Роман Попко також є співвласником кількох компаній мережі Avalon, що також належать львівському бізнесмену та депутату ЛМР Григорію Козловському. Ростислав Заремба має кілька будівельних компаній, зокрема ТОВ «Аурум-сіті» та ТОВ «Парк Арена», а також є керівником і співзасновником ФСК «Львів», інший засновник якого — депутат ЛМР Петро Адамик. Степан Стойко також має кілька фірм, що займаються, зокрема, орендою майна та правовою і фінансовою допомогою.

ТОВ «Парк Спейс» стало власником ділянки на Лижв’ярській, 1 у листопаді. Ще 23 липня ця компанія називалася ТОВ «Авалон Сервіс-Комфорт», а заснована вона була лише минулого липня ТОВ «Авалон Інкомпані» та АТ ЗНВКІФ «Адамант».

У квітні міський голова Львова Андрій Садовий під час засідання сесії ЛМР повідомив, що на Лижв’ярській, 1 планують збудувати готель міжнародної мережі Hilton. Половина приміщень мали стати класичним готелем, а ще половина — апарт-готелем. Проте під час обговорення 7 серпня йшлося про готель міжнародного оператора, але назву його не озвучували. Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv Богдан Гой, компанія все ще веде перемовини з мережею Hilton.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!