У Львові відкриють першу в Україні магістратуру з клінічної психології

5407 0
В Українському католицькому університеті створюють першу в Україні Магістерську програму з клінічної психології з основами когнітивно-поведінкової терапії за британською моделлю, яка дозволить отримати реальні навики для консультування людей та самодопомоги.
фото: edu.jobsmarket

фото: edu.jobsmarket

Досі на державному рівні в Україні підготовка психологів велася за трьома спеціальностями – практична психологія, психологія і медична психологія. Навиків клінічної психології навчали лише на рівні післядипломної недержавної освіти. Як пояснює керівник освітньої програми, завідувач кафедри клінічної психології Вікторія Горбунова, через жорсткі державні стандарти в країні не створювали жодної магістерської програми з психотерапії, – інформують в УКУ.

 «Це буде перша Магістерська програма з клінічної психології з основами когнітивно-поведінкової терапії, відкриття якої стало можливим, по-перше, завдяки реформам у системі освіти. По-друге, завдяки її заснуванню на базі Інституту психічного здоров’я УКУ, директором якого є психотерапевт Олег Романчук. Він також є президентом Асоціації когнітивно-поведінкової терапії і директором Українського інституту з когнітивно-поведінкової терапії. Це основна інституція, яка буде забезпечувати сертифікованими і кваліфікованими викладачами та супервізорами в методі КПТ і надавати науково-методичну підтримку. Саме вони мають право сертифікації фахівців, оскільки є дійсними акредитованими членами Європейської асоціації КПТ», – зазначає Вікторія Горбунова.

Нова програма формуватиметься на основі британської моделі, де практика підготовки магістрів спеціалізованих у когнітивно-поведінковій терапії є найпоширенішою. Ситуація зумовлена даними досліджень, проведених вченими Британського інституту психіатрії і Королівського коледжу Лондона, за якими економічні втрати від потерпання населення від психічних розладів налічують сотні мільйонів фунтів стерлінгів на рік, тоді як їхня профілактика, своєчасне виявлення та терапія повертає усі інвестиції у підготовку фахівців і не лише заощаджує країні кошти, а сприяє її економічному розвитку

За «Особливість КПТ-методу (метод когнітивно-поведінкової терапії) полягає у тому, що він допомагає позбутися психічного розладу і одночасно навчає, як не допустити його в майбутньому, – зауважує психотерапевт і керівник нової програми. – КПТ відрізняється від інших методів психотерапії базуванням підходу на даних наукових досліджень та, відповідно, науковому обґрунтуванні та перевірці ефективності усіх інтервенцій. КПТ-терапевт працює з депресією близько 14 сесій. З травматичним стресовим розладом від 8 до 16 сесій. За таку кількість сесій людина реально може позбутися проблеми і жити нормальним життям».

Оскільки реформована система освіти передбачає перехресний вступ, то на нову магістерську програму можна вступати після бакалаврату будь-якої спеціальності. Все ж прерогатива віддається спеціалістам у сфері психічного здоров’я – психіатри, психологи, соціальні працівники, лікарі реабілітаційної медицини, фізичні терапевти.

Читайте також: У Львівському університеті відкриють унікальний бакалаврат

 «Ми хочемо надати доступ до навчання широкому колу людей, які пройдуть вступні випробування, які будуть досить складними. Частина відсіється на етапі вступу, семестрові та державні іспити також будуть серйозним фільтром. Загалом плануємо, що до першого набору увійде близько 25-30 людей, – розповідає Вікторія Горбунова. – Навчання КПТ вимагає серйозної природничо-фундаментальної підготовки – треба знати нейрофізіологію, психіатрію з основами нейрофармакології. Наші майбутні студенти повинні знати, яку дію спричиняють ліки, адже при вживанні деяких психотерапія буде неефективною».

Вступні випробування складатимуться з кількох етапів: тестування з базових психологічних дисциплін, аналізу консультативних та дослідницьких навичок та мотиваційної співбесіди.

Магістерська програма передбачає стаціонарну та модульну систему навчання, яка, передусім, зорієнтована на людей, які вже працюють і хочуть здобути додаткову освіту. Згідно з цією системою, кількість аудиторних навчальних годин буде мінімальною, але відповідатиме вимогам стаціонару. Зокрема, студенти модульної системи навчатимуться 5 днів на місяць по 3 пари кожного дня. Також матимуть три тижні для безпосередньої практики під наглядом супервізорів, акредитованих викладачів та терапевтів КПТ.

Тривалість навчання – 1 рік 10 місяців. Код на спеціальність – галузь знань – 05 «Соціальні та поведінкові науки»; спеціальність – 8.053 «Психологія».  Додатковий бонус програми –  дипломовані випускники магістерки отримають ще й сертифікат коуча та консультанта у методі КПТ від Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії.

Серед викладачів магістерської програми: визнані вітчизняні та закордонні академічні вчені, кращі практикуючі психотерапевти України, зокрема акредитовані супервізори когнітивно-поведінкової терапії. Так окремі курси викладатимуть: Денис Угрин, Олег Романчук, Лариса Засєкіна, Зіновія Карпенко, Олександр Музика, Андрій Карачевський, Віталій Климчук, Вікторія Горбунова та інші.

Нагадаємо, із вересня цього року у Львові на базі НУ «Львівська політехніка» стартує бакалаврська програма «Internet of Things», де студенти вивчатимуть взаємодію об'єктів (речей) між собою та з довкіллям часто без втручання людини. Пhо це інформують ініціатори створення навчальної програми.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!