У Львові відзначили 30-річчя «Дзиґи». Фото

2141 0
У галереї проходить фотовиставка епізодів з життя «Дзиґи».
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Цих вихідних, 26 та 27 серпня, в арт-центрі «Дзиґа» відзначають 30-ліття мистецького об’єднання. В межах святкування проходять безкоштовні події: фотовиставка, концерт та дискусія. На низці з них побувало Tvoemisto.tv.

Під відкритим небом у закапелку Маркіяна Іващишина виступив український фольк-гурт «Пиріг і Батіг».

Родзинкою вечора став виступ легендарного рок-гурту «Мертвий півень». Після 12-річної паузи у творчості вони співають у новому складі. Легендарний гурт, відомий, в першу чергу, піснями на вірші українських поетів: Юрія Андруховича, Віктора Неборака, Олега Лишеги, Юрка Позаяка та багатьох інших.

«Дзиґу» треба позначити в історії, тому ми запросили людей. Це є наша культура. Це явище має засвідчити, що творять українську культуру не тільки у Києві. Дуже вартісним є продукування сучасної української культури у всіх куточках України. Якраз «Дзиґа» є одним з таких осердь. Можливо, те, що продукується, є не завжди лагідне оку, але це є наша культура, і ми її творимо. На мою думку – це є єдине, чим ми можемо бути цікавими світу. В іншому випадку, хліб в нас буде такий самий, ковбаса та сама, але от культура інакша. Ми мусимо її десь творити, ось тут це місце!» – зазначив у коментарі Tvoemisto.tv співзасновник мистецького об'єднання «Дзиґа» Ярослав Рущишин.

Водночас у галереї проходить виставка «30 епізодів». Це фотовиставка епізодів з життя «Дзиґи» за 30 років діяльності, цікаві моменти, які несуть за собою багато змісту та емоцій.

Вже за місяць деякі фотографії розігруватимуть на благодійному аукціоні.

Читайте також: Він запалив багатьох зірок. У пам'ять про Марека Іващишина

Зазначимо, що «Дзиґа» – одне з перших незалежних мистецьких об’єднань, прото-продюсерський центр, виставковий і концертний майданчик, а головне – безпечний і відкритий простір для комунікації та експериментів. За 30 років з «Дзиґи» «виросло» багато проєктів і персоналій, що відокремились чи пройшли свій повний цикл від розквіту до занепаду. Саме ці цикли стали основною темою святкування ювілею арт-центру.

Нагадаємо, що легендарним засновником мистецького об’єднання «Дзиґа» є Маркіян Іващишин, який раптово помер 21 травня 2019 року. Вчесть нього назвали закапелок, у якому виступили сьогодні артисти.

Маркіян Іващишин – був одним із провідників «революції на граніті» 1990 року, підприємцем, культурним, політичним та громадським діячем. В цей день Tvoemisto.tv пропонує згадати розмову про громадянське суспільство, розвиток Львова, а також про гармонію міста і його мешканців, Полтву та парки з людиною дії.

Фото: Твоє місто

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!