У Львові військові урочисто виконали Гімн України. Фото, відео

1042 0
Захід відбувся з нагоди 158-ої річниці з дати першого публічного виконання Державного Гімну.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Цього року виповнюється 158 років з дня першого публічного виконання Державного Гімну України. З цієї нагоди у п’ятницю, 10 березня, на площі Ринок, перед міською Ратушею, урочисто заспівали Гімн України.

Джерело: пресслужба ЛМР

У заході взяли участь військовослужбовці та курсанти Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Львівського державного університету внутрішніх справ та Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, працівники поліції, вимушено переміщені українці, депутати і працівники міської ради, представники обласної влади та громадських організацій, духовенство та всі охочі містяни й гості Львова.

Спочатку військові розгорнули перед міською радою великий державний стяг, а після присутні заспівали «Ще не вмерла України…».

Зазначимо, урочисте виконання Гімну України відбувається на площі Ринок перед міською радою вже кілька десятиліть. Раніше кількість містян, які брали участь у спільному виконанні Гімну, сягала більше тисячі.

Для довідки

Державний гімн України: слова – Павло Чубинський (1862), а музика – Михайло Вербицький (1863). Вперше вірш Павла Чубинського був опублікований у 1863 році у львівському журналі «Мета». Перше публічне виконання відбулось 10 березня 1865 року в Перемишлі з нагоди урочистостей до річниці смерті Тараса Шевченка. У 1917-1920 роках «Ще не вмерла Україна» став одним з державних гімнів УНР та ЗУНР. Визначною подією стало також виконання гімну «Ще не вмерла Україна» 9 квітня 1990 року у Львівській опері перед початком сесії Львівської обласної ради народних депутатів ХХІ («першого демократичного») скликання.

Фото: ЛМР

Відео: Твоє місто

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!