У Львові видали унікальний путівник: які локації у місті надихають письменників. Фото

3346 0
"Видавництво Старого Лева" випустило книгу, яка буде цікава, як туристам, так і дослідникам львівської літератури. Tvoemisto.tv дізнавалося деталі на презентації путівника.
фото: Rebloggy

фото: Rebloggy

Путівник "Львів – місто натхнення. Література" складається із трьох частин: художньої, історичної та географічної. Розпочинається книга із есеїв українських письменників, які народилися в місті або надихнулися ним. Це Андрій Курков з "Історією трьох яєць та одного Львова", Галина Вдовиченко, яка розповідає "Де живе сестра Роберта Кері", Маріанна Кіяновська "Декілька слів про мого Антонича", Юрій Андрухович про "Львів, завжди". І так 12 творів різного типу: від історичних до пригодницьких. Родзинкою цього розділу є своєрідні листівки із письменниками в локаціях, що їх надихнули.

Читайте також: У Львові створили сімейну настільну гру про цікаві об’єкти України. Фото

"Якщо, наприклад, Галина Вдовиченко написала текст про будинок на вулиці Коновальця, то ми її там і знимкували. Після цього ландшафт світлини розмивався аквареллю, аби  в цьому розділі зберегти стилістику путівника", – розповідає упорядниця Ольга Муха.

Наступна частина книги – Львів у персоналіях. Від Миколи Рея (1505-1569) – польського письменника та перекладача античних творів, і до сучасників. Авторам путівника вдалось віднайти забуті імена єврейських, польських і навіть китайських літераторів. В останньому розділі видання можна знайти мобільну мапу літературного простору міста та  стислий опис книгарень, бібліотек та пам'ятників.

Читайте також: Мандруйте з «Твоїм містом»: три непопсові локації Львова

"Тут згадано і про відомі кнайпи "Нектар" та"Лялька", які свого часу були культурними осередками міста, а зараз зазнали змін. Окрім цього, сучасні "Дзига", "Атляс", "Вірменка". Ми  старались оживити кожне із цих місць, тому відійшли від сухих фактів, а шукали про них цікаві дані та історії", – додає упорядниця.

Путівник також містить сторінки для натхнення, аби читачі могли вписувати свої знахідки чи враження від міста. Організатори планують незабаром перекласти книгу англійською, аби вивести її на світовий рівень, та продовжити як серію видань про музику, гастрономію та архітектуру.

Читайте також: Мандруємо Львовом: Професорська колонія

Нагадаємо, книга вийшла з ініціативи Офісу "Львів – Місто літератури ЮНЕСКО" та за підтримки Управління культури Львівської міської ради. Ціна подарункового  путівника - 200 гривень. 

Підготувала Уляна Іванишин,
візуалізацію надала Ольга Муха


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!