У Львові затвердили бюджет розвитку на 2022 рік. На що скерують кошти

1462 0
Бюджет депутати називають складним, вони не прийняли рішення стосовно кредиту, який пропонували взяти чиновники. Йшлося про 546 мільйонів кредиту.

Сьогодні, 31 грудня, на пленарному засіданні сесії Львівської міської ради депутати розглянули бюджет розвитку. «За» проголосували 46 депутатів.

Бюджет розвитку становитиме 1 мільярд 496 мільйонів гривень. Сьогодні депутати затвердили розподіл коштів, йдеться про нові реконструкції, ремонти, а також фінансування проєктів з попередніх років. Бюджет депутати називають складним, вони не прийняли рішення стосовно кредиту, який пропонували взяти чиновники. Йшлося про 546 млн грн кредиту в «Укргазбанку» на 5 років, під 12% річних. Вони, зі слів голови бюджетної комісії Наталії Шелестак, уже закладені у бюджеті.  

Читайте також: Така ситуація склалася вперше. Чому у Львові зависають проєкти Громбюджету

«Бюджет становить трохи менше, ніж півтори мільярди гривень, якщо говорити по розподілених видатках. Але, насправді, у нас немає цих грошей, бо депутати не підтримали кредит», – зазначила керівниця бюджетної комісії ЛМР Наталія Шелестак.

Торік бюджет розвитку становив – 2 мільярди гривень. Основним джерелом надходжень до бюджету є податок та збір на доходи фізичних осіб – 61% від прогнозованої суми доходів загального фонду 2022 року.

На управління освіти передбачили 103 мільйони, з них 5 мільйонів скерують на капремонт ДНЗ №111 на вулиці Виговського, 1а. Ремонт там триває з 2016 року.  

На управління охорони здоров’я скерують 205 млн 124 тисячі гривень. Зокрема, на ремонт 2-го, 4-го, 5-го поверхів операційного блоку лікарні КНП «Клінічна лікарня швидкої допомоги» Миколайчука, 9 виділили 19 млн 600 тис. грн, а загальна вартість ремонту становить понад 56 мільйонів гривень. 

Управління соціального захисту отримає 12 млн 822 тис. грн, з них 6,772 мільйони передбачать на закупівлю житла для учасників російсько-української війни та родин Героїв Небесної сотні на умовах співфінансування. 

На управління культури скерують 83 млн 850 тис. грн. Понад 11 мільйонів скерують на будівництво інформаційно-освітнього центру на території Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького. Загалом вартість робіт становить майже 56 мільйонів гривень. Будівництво триває з 2016 року, у 2022 його планують закінчити.

На управління спорту виділили 33 млн 400 тис. грн. Найбільшу суму – 8 мільйонів гривень місто виділить на реконструкцію стадіону «Торпедо», що на Золотій, 40 А. Минулого тижня двоє депутатів оголосили про намір викупити стадіон та передати його на баланс міста, вони створили для цього благодійний фонд. 

Департамент житлового господарства та інфраструктури отримає 225 млн 200 тис. грн. Зокрема, передбачені внески до статутних капіталів «Львівтеплоенерго» – 108 мільйонів. «Залізничне теплоенерго» – 15 мільйонів, «Львівводоканал» – понад 25 мільйонів.

Управління з питань поводження з відходами отримає 10 мільйонів. Департамент містобудування – 23 млн 377 тис. грн. До статутного капіталу ЛКП «Зелений Львів» додадуть понад 12 мільйонів грн.

На управління архітектури та урбаністики скерують 9 млн 788 тис. грн, на управління охорони історичного середовища45 млн 382 тис. грн. У цю суму закладені кошти на ремонти пам’яток у середмісті, зокрема на площі Ринок, вулицях Коперника, Руській.

Департамент міської мобільності та вуличної інфраструктури отримає 252 млн 450 тис. грн. На розвиток інфраструктури мікрорайонів Під Голоском, Щурата виділять 50 млн грн.

На реконструкцію вулиці Замарстинівської від вулиці Торф’яної до Гайдамацької скерують 9 млн грн. На реконструкцію вулиці Пилипа Орлика – 7 млн грн. Понад 36 млн грн передадуть до статутного капіталу «Львівелектротранс».

Також заплановано низку нових реконструкцій вулиць, утім фінансування на них передбачили чише часткове. До прикладу, на міст Омеляна Ковча, на який потрібно понад 62 мільйони гривень, запланували 1 млн грн. Ще менше передбачили на будівництво вулиці Суботівської. На реконструкцію вулиці Гетьмана Мазепи передбачать 7 млн грн, загалом потрібно понад 228 млн грн. 

Управління інформаційних технологій отримає 10 мільйонів гривень.

На департамент економічного розвитку розподілили 121 мільйон грн. На управління екології та природних ресурсів 19 мільйонів 450 тис грн. Також 2 млн 400 тис. грн отримає управління з питань надзвичайних ситуцій та цивільного захисту населення ЛМР.

Нагадаємо, 20 грудня, погодили проєкт бюджету міста на 2022 рік, йдеться про загальний фонд. Так, за проєктом, доходи бюджету міської територіальної громади становитимуть понад 13 млрд гривень. Видатки бюджету становитимуть на 323,2 млн більше, ніж заплановано доходів. 

Вікторія Савіцька

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!