У Львові збирають підписи на облаштування громадського простору і збереження скверу

7964 0
Одна з них стосується встановлення пам’ятника Лонгину Цегельському на розі вулиць Чупринки та Цегельського.
Умовне фото / Твоє місто

Умовне фото / Твоє місто

На порталі місцевих петицій триває збір підписів. Одна з петицій – щодо встановлення пам’ятника Лонгину Цегельському на розі вулиць Чупринки та Цегельського у Львові, друга – щодо збереження скверу на вул. Шевченка, 66. 

  1. «Оголосити архітектурний конкурс на створення громадського простору на розі вулиць Чупринки та Цегельського зі встановленням пам'ятника (погруддя) Лонгину Цегельському. Лонгин Цегельський це видатний український політичний діяч, правник, дипломат, міністр внутрішніх справ ЗУНР, автор тексту акту Злуки. Навчався та проживав у Львові, 2025 р. відзначатиметься 150-річчя від дня його народження».

Зазначимо, що доктор Лонгин Цегельськийодним був одним із будівничих Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) . Він народився 29 серпня 1875 року в місті Камінка-Струмилова (тепер Кам’янка-Бузька на Львівщині). Був нащадком давніх священничих родів Цегельських і Дзеровичів. Після розпаду Австро-Угорської імперії, Лонгин Цегельський взяв активну участь у розбудові української держави на території Західної України. Лонгин Цегельський входив до складу комісії, якій УНРада доручила політичне керівництво переворотом 1 листопада 1918 року. 9 листопада 1918 року він обійняв посаду державного секретаря внутрішніх справ ЗУНР.

2. «Звертаємось з пропозицією зберегти зелені насадження скверу в центрі Львова, по вул. Шевченка, 66, який би слугував спортивною та відпочинковою зоною. Ця територія, загальною площею близько 0,545 га, є в користуванні ОСББ «Шевченківський дворик». Силами ОСББ територія постійно облагороджується, підтримується чистота. Заплановано проведення освітлення простору, встановлення лавок, зони зі спортивними тренажерами, оновлення дитячого майданчика. Метою петиції є збереження єдиного зеленого простору на цьому відрізку вулиці, не допустити забудову території чи замощення бруківкою».

Читайте також: Пам'ятник без пам'ятника? Що відомо про новий простір Євгена Коновальця у Львові 

Нагадаємо, 23 березня у Львові оголосили результати Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на найкращий проєкт простору пам’яті Євгена Коновальця. Перемогу здобула львівська команда під керівництвом архітектора Дмитра Сорокевича, яка пропонує встановити монумент у вигляді металевої зброярні з цитатою засновника ОУН. Згодом стало відомо, що автори проєкту доповнять його зображенням Євгена Коновальця. 

Tvoemisto.tv докладніше розповідало про концепцію нового громадського простору, зокрема те, як сприйняли її львів’яни, та про архітектурний конкурс загалом. Усі деталі – за посиланням

Софія Шавранська

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!