У Міносвіти досі вирішують, якою буде цьогорічна вступна кампанія у виші

1012 0
До Українського центру оцінювання якості освіти все частіше звертаються абітурієнти та їхні батьки із питаннями про вступ, ЗНО, пробне ЗНО, вступні іспитування до магістратури.
Фото: ivona.bigmir.net

Фото: ivona.bigmir.net

Наразі нормативних документів, які б визначали, як саме проходитиме ЗНО і чи взагалі відбудеться іспит, а також яким чином будуть організовані вступні випробовування, немає. Про це повідомляє Український центр оцінювання якості освіти.

Напередодні міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що через війну Росії в Україні вступна кампанія у 2022 році відбуватиметься в режимі, який відрізнятиметься від традиційного. До Українського центру почали звертатися абітурієнти та їхні батьки із питаннями про вступ, ЗНО, пробне ЗНО, вступні іспитування до магістратури.

Читайте також: Освітяни Львівщини просять не скасовувати ЗНО

«Комітет з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України плідно співпрацює з Міністерством освіти і науки України, з представниками вищої і загальної середньої освіти із розроблення Порядку зарахування до закладів вищої освіти у 2022 році, тобто документа, який би відповів на всі ті питання, що є актуальними для вступників. Щойно такий документ буде напрацьовано, ми обов’язково розмістимо його на своєму сайті та поінформуємо всіх учасників освітніх оцінювань про те, як саме відбуватиметься вступна кампанія», – йдеться у повідомленні.

Якщо рішення про реалізацію вступної кампанії у 2022 році ухвалять без ЗНО, очевидним буде і рішення щодо скасування пробного ЗНО в поточному році, а не лише у березні.

Значна кількість учасників пробного ЗНО зараз ініціюють перерахунок коштів, що залишилися від підготовлення до тестування, на потреби держави або хочуть дізнатися про терміни їхнього повернення. Оскільки Центр оцінювання якості освіти не є банківською установою, тож не можуть автоматично перерахувати кошти у відповідні фонди.

Читайте також: Пробне ЗНО у березні не відбудеться

«Коли ми отримаємо інформацію про механізми вступної кампанії (про доцільність пробного ЗНО), то розмістимо на сторінках учасників пробного ЗНО на сайті УЦОЯО форму погодження із перерахунком коштів в один із фондів для порятунку України. Ті учасники, які готові будуть віддати кошти у зазначений фонд, повідомлять про своє бажання через форму, для інших – повернення коштів відбуватиметься відповідно до спеціальної процедури», – додали у Центрі оцінювання якості освіти.

Нагадаємо, що через повномасштабне вторгнення та війну Росії в Україну пробне зовнішнє незалежне оцінювання у березні не відбудеться. Воно було заплановане на 19 і 26 березня. Хочуть скасувати і саме ЗНО. Міністерство освіти і науки пропонує замінити його інших механізмом оцінювання.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!