У Львові розповіли, яким буде крематорій і коли його збудують

1877 0
Будівництво крематорію у Львові може вартувати приблизно 200 мільйонів гривень
Фото: ФБ Андрія Садового

Фото: ФБ Андрія Садового

У Львові оголосили переможця архітектурного конкурсу на проєкт крематорію для Львова. Тепер місто має намір виготовити проєктно-кошторисну документацію на цей об’єкт. Утім, нині достеменно не відомо, за які кошти фінансуватимуть будівництво, а також, скільки часу це може зайняти.

Читайте також: У Львові збільшать площу двох цвинтарів та шукають гроші для крематорію

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев розповів, що будівництво крематорію у Львові може вартувати приблизно 200 мільйонів гривень. Сума дуже приблизна, її називають архітектори, які перемогли в конкурсі. До неї треба додати ще вартість техніки, зокрема й печей, їх має бути дві.

«Ми вибирали такий проєкт крематорію, який легко збудувати швидко. Він має раціональну структуру. Колумбарій буде на рівні з землею, це такі гратки в межах ландшафту. Це перегукується з нашою традицією поховань, класти рештки в землю. Приблизна вартість – до 200 мільйонів гривень, йдеться лише про архітектурне рішення», – зазначив він.

Головний архітектор каже, що переміг у конкурсі проєкт із особливим, символічним рішенням та водночас доволі практичний.

«Розробили проєкт, який є доволі раціональним з точки зору обслуговування і з точки зору функціонування. Він є дуже цікавим художньо, інтерпретує останню дорогу людини, гарно працює зі світлом. Сама будівля має зону технічну, має залу для прощань, має місце де встановлено пічки і технічну інфраструктуру довкола. Запропонували зробити внутрішній дворик – шлях від головного входу до зали прощань. Там має бути водойма», – каже Антон Коломєйцев.

Переможцями конкурсу стала команда архітекторів із Маріуполя, які зараз працюють в Берліні. Це Павло Заботін, Любов Копейкіна, Віктор Копейкін, Олена Кобец, за призове місце вони отримають 160 тисяч гривень.

Директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Олександр Одинець каже, що площ для поховання залишається все менше, приблизно на півтори роки, це поки не розширили сихівське і Голосківське кладовища, як планували.

«На сьогодні площ для поховання бракує, діючий цвинтар є один. На ньому розробляємо додаткові площі. Місця є на півтори роки. В рік ми потребуємо гектар площі на поховання. І це лише половина людей, які помирають у Львові ховаються у Львові, інші за межами міста», – каже Олександр Одинець.

Він пояснює, що проєктно-кошторисну документацію зможуть виготовити щонайменше за півроку. Лише після цього зможуть визначати джерела фінансування та проводити процедури з пошуку підрядника. Утім, нині у міській раді не можуть розповісти про план дій щодо залучення коштів на будівництво крематорію. Не відомо, чи це будуть кошти приватного інвестора, чи втілення виключно за гроші з бюджету міста.

«На облаштування потрібно значні кошти. На сьогодні є таке законодавство, яке не дозволяє залучати інвестора до похоронної справи, або робить це надзвичайно складним процесом. Ми контролюємо процеси змін до цього законодавства. Незабаром щось може змінитись. Місто готове шукати інвестора», – роз’яснив Олександр Одинець.

Читайте також: Окремий світ, або Все, що треба знати про поховання у Львові

Нагадаємо, Львів планує розширити кладовища за рахунок лісу та заповідної зони. Площу Сихівського та Голосківського цвинтарів планують збільшити на 26 га. Голосківський цвинтар розширять на 10 га, це майже як площа парку Івана Франка у Львові, за рахунок землі держпідприємства «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр». Цю землю місто не викуповуватиме, але це не означає, що територія для нових поховань дістанеться нам безкоштовно. Львів компенсує вартість вирубаних дерев – загалом селекційно-насіннєвий центр отримає 15 мільйонів гривень. Детальніше про пороблему із похованнями у Львові читайте у матеріалі «Твоє Місто».

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!