На Львівщині в школі бойкотують директора, який підтримує МП. Що про це каже влада

2055 0
Раніше цього директора звільнили з посади, проте згодом поновили.
Фото з відкритих джерел/ Школа в селі Верхня Яблунька

Фото з відкритих джерел/ Школа в селі Верхня Яблунька

У четвер, 14 вересня, у соцмережах з’явилося відео, на якому жителі села Верхня Яблунька, що на Львівщині, конфліктують з директором місцевої школи через його підтримку московського патріархату. Раніше цього директора звільнили з посади, проте згодом поновили. Наразі є всі підстави для його остаточного звільнення. Про це заявив директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

Він також зазначив, що раніше департамент рекомендував відділу освіти Боринської територіальної громади, яка є засновником школи, форму наказу для звільнення директора, та звертався до філії Державної служби якості освіти у Львівській області щодо проведення інституційного аудиту у школі. Проте звернення департаменту не врахували.

З огляду на ситуацію, яка виникла, департамент повторно звернувся до Державної служби якості освіти у Львівській області щодо проведення сесії для заслухання звіту від директора.

Читайте також: Мешканці села на Львівщині вимагають звільнити вчителів, які відвідують храм МП 

«З початком збройної агресії російської федерації проти України у цій школі загострився конфлікт з огляду на те, що директор школи публічно підтримував одну з релігійних організацій, яка має центр у москві. Це дуже не подобається батькам. Крім того, це, звичайно, є порушенням закону про освіту, який передбачає відокремленість школи від церкви. Почали приїжджати поранені захисники, були трагічні ситуації у цьому селі, пов’язані з війною, і емоції людей справедливо посилилися», – розповів Паска. 

 

За його словами, минулого року департамент освіти виїжджав на звернення мешканців у цю школу. Там побачили жахливу картину: з розбитими вітринами, до прикладу, стендів, присвячених Олегу Ольжичу, який у свій час брав шлюб у цьому селі, їдальню у жахливому стані і багато інших речей. Все це було причиною і підставою для того, що порадити форму наказу про звільнення директора школи місцевому відділу освіти. На жаль, відділ освіти Боринської територіальної громади вважав іншими підстави для звільнення і наказ був зовсім іншим й мав іншу форму, ніж та, яку рекомендував департамент освіти і науки ЛОВА. Це право засновника школи, але в результаті цей директор виграв справу в суді.

«Тепер емоції людей пішли по новому колу. Я вважаю, що причиною цього є те, що місцевий відділ освіти і місцева громада як засновник неналежно реагують на все, що відбувається. Тому велике прохання до Боринської територіальної громади зібратися на сесію, заслухати звіт цього директора. Є всі підстави для того, щоб в результаті звіту ухвалити рішення про звільнення його з роботи і оголосити наступний прозорий та відкритий конкурс. Крім цього, ми повторно публічно звертаємось до Державної служби якості освіти у Львівській області провести нарешті інституційний аудит в цьому закладі позачергово. Після нашої поїздки до школи одразу відбулася розмова з керівницею Служби. На жаль, немає жодної інформації, чи провели аудит, чи включили школу у план проведення аудитів», – зазначив Олег Паска.

Читайте також: У користуванні УПЦ МП на Львівщині досі є чотири земельні ділянки. Перелік

Він також додав, що департамент не має повноважень звільнити директора чи відсторонити його від роботи – відповідно до змін законодавства, які відбулися кілька років тому, це може зробити лише засновник школи, яким є Боринська територіальна громада.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року мешканці села Верхня Яблунька Самбірського району вимагали звільнити директора школи та вчителів через відвідування храмів УПЦ МП. Таку ініціативу підтверджує лист старости села Єви Семків від 12 вересня 2022 року, скерований до очільника Львівської ОВА Максима Козицький. На нього ж і відреагували в відділі освіти Львівської ОВА.

Проте згодом львівський апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу ексдиректора сільської школи Івана Січака, якого звільнили за цькування учнів. Окрім цього, чоловіку вдалось стягнути з відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Боринської селищної ради 387318 грн на свою користь за вимушені прогули роботи та 6000 грн моральної компенсації. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!