У підприємстві «Львівводоканал» обрали керівництво наглядової ради

2105 0
Сьогодні, 8 березня, відбулось перше засідання наглядової ради підприємства.
Фото умовне/ Твоє місто

Фото умовне/ Твоє місто

Сьогодні, 8 березня, відбулось перше засіданння наглядової ради Львівського комунального підприємства «Львівводоканал», де обрали її керівництво. Про це повідомила пресслужба Львівської міськради. 

Відтак головою наглядової ради обрали Святослава Павлюка – виконавчого директора Асоціації «Енергоефективні міста України». Його ж заступником – генерального директора зі стратегічної політики публічного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал» Дмитра Новицького

Секретарем Наглядової ради став Роман Лепак – директор департаменту організації, стратегії та корпоративного управління публічного акціонерного товариства «Кредобанк». 

Окрім того, до складу Наглядової ради ЛМКП «Львівводоканал» входить Каріна Топп – генеральний директор AARHUS VAND A/S (м. Орхус, Данія), яка долучатиметься до засідань онлайн. 

Що ж до функцій наглядової ради, то вона буде органом управління підприємством. Щодо повноважень – члени Наглядових рад не будуть втручатися в операційну діяльність підприємств, вони будуть займатися формуванням стратегічних напрямків. Міський голова і Наглядова рада розділять між собою відповідальність за призначення і звільнення керівника підприємства.

Нагадаємо, у травні цього року під час сесії Львівської міської ради депутати ухвалили створення наглядових рад при двох комунальних підприємствах – «Львівводоканал» та «Львівсвітло». Саме «Львівводоканал» є одним із збиткових підприємств. Торік воно було збитковим на 340 мільйонів грн, цього року – на 331 мільйон грн. Натомість ЛКП «Львівсвітло» має підвищити свої доходи. Планувалось, що над створенням наглядових рад мають працювати протягом трьох місяців, а запустити їх – до 1 жовтня 2023 року. 

Загалом щодо питання створення наглядових рад дискутують уже давно. Наприклад, торік у ЛКП «Львівелектротранс» виявили порушень і недоліків в управлінні фінансами на 314,9 мільйона гривень. У КП «Адміністративно-технічне управління» – на майже 70 мільйонів гривень. А вже цього року в ЛКП «Рембуд» знайшли непродуктивних видатків на 126,5 мільйона гривень і втрат на 4,7 мільйона гривень. Львів щороку втрачає величезні суми через неефективне або ж відверто шкідливе управління комунальними підприємствами. Про ці порушення можна довідатися переважно зі звітів держаудиту або ЗМІ. Однак це мізер порівняно з тим, що відбувається там насправді, кажуть депутати міськради, будучи впевненими, що більшість комунальних підприємств можуть бути беззбитковими, а деякі навіть стати прибутковими завдяки якісному управлінню.  

Саме щоб змінити це, депутати пропонують створити наглядові ради при ЛКП, які допомогли б покращити ефективність роботи. 

Більше про це читайте тут.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!