У Поморянському замку відновили реставрацію. Що зроблять

2585 0
Цього року на реставрацію замку передбачили 3 млн для будівлі та 2 млн на відновлення парку., однак для завершення запланованих робіт бракує 4,5 млн грн.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

На Львівщині відновили реставрацію Поморянського замку. На першому етапі мають розібрати завали, укріпити фундаменти та зробити придатною для огляду та експозицій східну вежу.

Читайте також: Як рятують унікальний Поморянський замок. Актуальні фото

Цього року на реставрацію замку передбачили 3 млн для будівлі та 2 млн на відновлення парку. Проте, за словами заступника голови ЛОДА Юрія Холода, бракує ще близько 4,5 млн грн, аби втілити заплановане.

«Крім того, є ще південна частина пам’ятки, що також потребує реставрації. Обласна адміністрація зробить усе від нас залежне, щоб врятувати замок, але ним має хтось опікуватися, охороняти, розвивати і наповнювати життям. В тому числі, і заробляти та сплачувати податки. Лише так держава поверне частину того, що вклала у нього», – пояснює ОДА Юрій Холод.

За словами керівниці обласного департаменту архітектури та розвитку містобудування Оленаи Василько, майстри демонтували аварійний дах східного крила. Ще місяць потрібно, щоб укріпити фундаменти. Лише після цього почнуть реставрувати вежу.

У 2016-2017 роках у замку виконали першочергові протиаварійні роботи: укріпили несучі конструкції (дахи, віконні обрамлення, фасади) центральний і східний корпуси. Проте в січні 2018-го стіна східного крила відшарувалася та обвалилася. Власне, ці завали і розбирають сьогодні першочергово.

Відновлювати південне крило пам’ятки будуть на другому етапі.

«Наразі робимо огорожу й оголошуємо міжнародну краудфандингову кампанію. Треба шукати всі можливі гроші, щоб завершити реставрацію», – каже голова благодійного фонду «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів, яка вже кілька років збирає гроші на відновлення замку.

Замок-палац XV-XVII століття в смт Поморяни на Золочівщині – пам’ятка архітектури національного значення. Востаннє його реставрували у 1978 році. Після того, як звідси на початку 90-х «з’їхало» ПТУ, місцеві мешканці поступово розтягнули конструкції палацу на будматеріали. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!