Київ

У Києві визначили школи з успішним впровадженням української мови. Які особливості

765 0
У рамках проєкту зі створення концепції ствердження української мови в усіх сферах життя, експерти знайшли приклади успішного впровадження серед київських шкіл.
Фото: Getty images

Фото: Getty images

У рамках розробки Мовної концепції Києва вдалося відшукати кращі практики київських шкіл, що намагаються створити реальне (а не лише формальне) українськомовне середовище. Про це повідомив учасник робочої групи Андрій Ковальов у Facebook.

Загалом експертна комісія зібрала приклади такого впровадження у 5 приватних та 1 комунальному закладу середньої освіти. Фахівці зібрали практики, які будуть додані як додаток до Мовної концепції.

Нагадаємо, у рамках втілення «Концепції ствердження української мови в усіх сферах життя столиці у 2023-2025», у Києві з початку березня почали шукати заклади освіти, у яких адміністрації та педагогам вдалося створити реальне українськомовне середовище, коли діти розмовляють українською не лише на заняттях, а й на перервах, під час гри, в усіх комунікативних ситуаціях "дитина - вчитель", "дитина - працівник закладу", "дитини - дитина (однокласник)", "дитини - дитина (інші учні)" і т.д. Навіть тоді, коли першою мовою дитини є російська, польська, угорська, кримськотатарська тощо.
 
 
За словами Ковальова, більшість київських школярів продовжують між собою спілкуватись російською, хоча 67% учнів вважають, що "українська мова є важливою, тому що вона об’єднує українське суспільство". Тому експертна комісія продовжує напрацьовувати кейси, аби максимально успішно масштабувати та утвердити використання української у рамках майбутньої концепції в столиці.
 
Нагадаємо, у більшості столичних школах канікули розпочнуться 27 березня, однак значна частка закладів відпочиватимуть пізніше. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!