У Сокільниках продали землю у сотні разів дешевше, ніж вона коштує

2171 0
Його заява про викуп спричинила обговорення через низьку оцінку вартості землі, яку визначила сільрада – 61,7 тис. грн або 154,27 грн/сотка.
Фото: скриншот YouTube

Фото: скриншот YouTube

Сокільницька сільська рада дозволила місцевому жителю Володимиру Здзебі викупити у власність земельну ділянку площею у чотири гектари за 61,7 тисяч грн. Натомість реальна вартість цієї ділянки вища у сотні разів. Про це повідомили журналісти інтернет-видання NGL.media.

Сокільницької сільради вже втретє намагалась укласти відповідну угоду з Володимиром Здзебою. Дві попередні, через увагу журналістів і громадськості, виявились невдалими. Попередні дві спроби виявились неуспішними через увагу громадськості і журналістів. Цього разу Володимир Здзеба використав рішення Львівського окружного адміністративного суду, яке зобов'язало Сокільницьку сільську раду негайно завершити розгляд його заяви про надання дозволу на викуп земельної ділянки.

Фактично, чотири гектари землі на передмісті Львова перебувають у постійному користуванні Володимира Здзеби, який працює водієм у місцевому фельдшерсько-акушерському пункті з 1993 року. Ця земля не використовується для сільськогосподарських потреб протягом майже 30 років, але у 2023 році Володимир Здзеба вирішив викупити її, заснувавши фермерське господарство «Дубівко». Його заява про викуп спричинила обговорення через низьку оцінку вартості землі, яку визначила сільрада – 61,7 тис. грн або 154,27 грн/сотка, що нижче середньої нормативної грошової оцінки ріллі на Львівщині.

Читайте також: Біля Львова планують «покращити» водойму за понад 21 млн грн

Хоча сільрада схвалила продаж земельної ділянки, це викликало протести і навіть вето від сільського голови Тараса Сулимка через зауваження щодо вартості. Позачергове засідання сільради не вдалося скликати через відсутність кворуму, і протягом п'яти наступних засідань питання викупу землі не розглядалося. 

У жовтні 2023 року Володимир Здзеба подав позов до суду, вимагаючи визнати бездіяльність сільради протиправною і зобов'язати її вчинити необхідні дії. Львівський апеляційний суд частково задовольнив його вимоги в грудні 2023 року, зобов'язавши сільраду розглянути питання на наступному засіданні.

Нагадаємо, що у Басівці, Годовиці та Ставчанах зафіксували 440 незаконно зрубаних дерева. Такими діями державному підприємству та Сокільницькій, Оброшинській територіальним громадам було нанесено шкоди на майже 3 млн гривень (розрахунки здійснено згідно із Постановою Кабінету Міністрів України №665).

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!