У Стрию презентували візуалізацію оновленого проспекту Чорновола. Що там буде

10227 0
За проєктом, на проспекті передбачено велодоріжку, вуличні меблі, новий фонтан та вбиральні.

У Стрию презентували проєкт оновленого проспекту Чорновола, який передбачає розширення зеленої смуги, пішохідної частини, наповнення вуличними меблями, оновлення фонтану та облаштування велодоріжок.

Проєкт розробило архітектурне бюро Sulyk Architects за сприяння Ради Європи на основі запиту громади після проведення публічних консультацій. Сьогодні відбулася його онлайн-презентація.

«Щоразу мені все більше подобається наша спільна робота. Думаю, що проспект Чорновола стане одним зі знакових місць Стрийщини», – каже заступник міського голови Стрия Андрій Стасів.

Проспект Чорновола у Стрию зараз

Площина проспекту досить велика. Вона починається від центрального вокзалу і до пам’ятника Шевченку. При розробці проєкту було важливо попрацювати над безпекою проспекту, тому вирішили обмежити рух транспорту і зробити його максимально пішохідним.

Однак, доступ не обмежать повністю, оскільки там є різні будівлі і житлові будинки.

«Ми пропонуємо розширити парк, захопивши смугу дороги. Таким чином, ми отримаємо нову якість простору, організувавши великий потік людей», – каже архітектор і розробник візуалізації проспекту Чорновола Тарас Сулик.

Також пропонують розмістити на проспекті дві громадські вбиральні. Заїзди до будинків, які мають окремі брами, збережуть. Існуючий фонтан пропонують замінити на сухий,  він матиме форсунки з землі, при потребі можна його вимикати.

Це дозволить зберегти простір. Проєкт передбачає велодоріжку, що з’єднує вокзальну частину до площі з пам’ятником Шевченка.

«Також тут встановлять інформаційні стенди, які знайомитимуть відвідувачів з містом, а ближче до пам'ятника Шевченку пропонуємо за допомогою кільця розвантажити рух дорогою міста і зробити додаткову смугу руху», – каже він. 

 

Всі дерева, які не є аварійними і не шкодять безпеці пішоходів, на проспекті обіцяють зберегти. Також більше уваги приділять навчанню із догляду за деревами, щоб максимально зберегти озеленення і додавати його якомога більше. 

Стрийська міська рада є пілотною громадою серед 20 громад, з якими співпрацює проєкт в Україні. Власне, вони допомагають запровадити демократичні стандарти у сфері демократії участі і допомогти наблизитися до них. 

«Сьогодні стрияни вже є співтворцями свого міста. Вони користуються такими механізмами і вже можуть впливати на процес покращення Стрия», – каже керівник проєкту Ради Європи Володимир Кебало.

Читайте також: На Львівщині за 50 мільйонів відремонтують міст через річку Стрий

Начальниця відділу туризму і промоції Орися Мельник каже, що проспект Чорновола у Стрию є дуже важливим об’єктом. Він з’явився у 1872 році як результат прокладання через місто залізниці і будівництва залізничного вокзалу.

Основна забудова вулиці припадає на період кінця 19 – початку 20 століття. У міжвоєнний період вона була названа вулицею Міцкевича, а у 2000-і роки вулицю перейменували на честь В’ячеслава Чорновола.

Софія Шавранська

Візуалізація архітектурного бюро Sulyk Architects із презентації 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!