Незаконне будівництво над бомбосховищем в історичному ареалі Львова. Що відомо зараз

3079 0
Без наявності відповідних документів та дозволів забудовник розпочав облаштовувати фундамент майбутньої будівлі.
Фото: Ірина Юзик

Фото: Ірина Юзик

У Львові на вулиці Поповича, 6а підрядник розпочав будівельні роботи на території над бомбосховищем. Без наявності відповідних документів та дозволів забудовник розпочав облаштовувати фундамент майбутньої будівлі. Про це повідомили мешканці сусідніх будинків та звернулися до Львівської міськради із проханням перевірити законність дій підрядника.

Як зазначила мешканка сусіднього будинку Ірина Юзик, підрядна організація ТОВ «Біля Цитаделі» почала будівництво на території, під якою розташоване бомбосховище на 300 осіб. Вона припускає, що забудовник планує створити імітацію нерухомості, яку повинні були збудувати ще раніше, щоб продовжити оренду земельної ділянки, яка спливає за місяць. Ірина Юзик підкреслила, що за документами на цій ділянці розміщена будівля площею 216 м2.

«Отже, станом на цей момент ситуація на Поповича у Львові, там де бомбосховище, де вчора внагляк залетіла київська фірма, перекрила дороги і почала заливати фундамент. Документів на будівництво чинних немає.
Те, що є щось з 2018 року вже не може бути чинним, так як структура, що видавала дозвіл – ліквідована. Жодних документів на порушення благоустрою від Галицькоі адміністрації немає, жодних погоджень і паспорта обʼєкта немає. Дозволів на перекриття дороги від поліції теж немає», – додала адвокатка Галина Янко.
 

Зауважимо, що з цього приводу під час виконкому ЛМР 10 листопада вирішили, що не продовжуватимуть договір оренди для цієї ділянки.

«Станом на сьогодні немає повного пакету документів, який надавав би підстави та дозвіл виконувати роботи з будівництва. Йдеться також про дозвіл на порушення благоустрою, який видає Галицька районна адміністрація. Зокрема, наразі готують документи, щоб оштрафувати цю компанію за те, що виконували роботи без належного дозволу. Поліція також не надавала їм дозвіл на організацію дорожнього руху. Виконання робіт перешкоджали дорожньому руху, виїжджала оперативна слідча група. Були порушені вимоги чинного законодавства», – пояснила заступниця міського голови Львова з питань житлового господарства Ірина Маруняк під час засідання виконавчого комітету ЛМР. 

Додамо, що договір про оренду земельної ділянки на вул.Поповича, 6а дійсний до 20 листопада 2023 року. 

Читайте також: Депутати дозволили знести будинок у центрі Львова

Заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач підтвердив, що 10-річний договір оренди цієї земельної ділянки спливає в кінці листопада 2023 року. За умовами процедури, якщо тут була би будівля площею 216 м2, то договір про оренду могли б продовжити. 

«Ми прийняли рішення, що не будемо цього робити. Ситуація кардинально змінилася з моменту, коли ми надавали цю земельну ділянку в оренду. У воєнний час бомбосховища є дуже важливими, а тому продовження оренди є недоцільним. Ці рішення висунуть на розгляд сесії міськради. Зараз підрядники мають дозвіл на будівництво, але немає повного пакету документів, щоб приступити до виконання робіт», – зазначив Любомир Зубач.

За даними YouControl, засновниками є Антон Брюханов з Білої Церкви та Богдан Турецький зі Львова. Організацію зареєстрували 07.12.2012 року.

Нагадаємо також, що у лютому 2021 року депутати Львівської міської ради затвердили детальний план території у районі вул. Мартовича – Григоровича – Дудаєва, який передбачає будівництво 5-поверхівки поруч, на вулиці Поповича, 6. Згідно з містобудівною документацією, головним завданням ДПТ є будівництво нового житла на Поповича, 6 за ініціативи ОСББ «Грушевський». Цей двоповерховий будинок збудували у 1960-70 роках, а його стан оцінюють як незадовільний. До 2018 року серед засновників ОСББ «Грушевський» був теперішній депутат Львівської міської ради від «Європейської солідарності»Назарій Бербека та його бізнес-партнер Тарас Дідик. Утім Назарій Бербека заявив, що майно, яке є у межах цього детального плану, колись належало йому, але він продав його ще у 2018 році.

Із жовтня 2020 року власниками є четверо осіб: Степанія Марчак, Микола та Лілія Князевичі та Георгій Пушинський.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!