У центрі Львова висаджують нові дерева та збирають гроші для 24 ОМБр: деталі

774 0
Нові саджанці дерев з’являться на проспекті Свободи, проспекті Шевченка, площі Підкови та у сквері «На валах».
Фото Романа Балука

Фото Романа Балука

У центрі Львова триває висадка дерев, яку організувала громадська організація «Добро. Дій». Загалом упродовж двох днів – 17 та 18 жовтня – планують посадити 41 дерево. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Посадять, зокрема, ясени, клени-явори, липи, ліріодендрони та ялину. Нові саджанці дерев з’являться на проспекті Свободи, проспекті Шевченка, площі Підкови та у сквері «На валах». 

«До нас звернулися представники громадської організації «Добро. Дій», і ми разом з ними та садівницею Галицького району Оксаною Софіянчук визначали локації для висадки дерев. Нам довелося залучати районну адміністрацію, управління архітектури міста, водоканал і енергетиків, адже тут, в центрі міста, проходить дуже багато комунікацій. В нас було бажання висадити нові саджанці саме в тих місцях, де дерев зовсім немає», – розповідає заступниця керівниці управління екології та природних ресурсів ЛМР Оксана Луцко.

Читайте також: Львів втратив багато дерев, які можна було вилікувати. Розмова з арбористом

За її словами, на проспекті Шевченка викопали 10 нових лунок, в яких вперше висадили дерева. Адже досі, окрім кленів, що ростуть вздовж центральної алеї, на проспекті Шевченка було лише два великих дерева. 

«Тепер тут з’явилось ще десяток нових: з одного боку проспекту висадили ясени «Атлас», а з іншого – груші Шантеклер», – пояснила Оксана Луцко.

За словами екологів, ці дерева будуть допомагати боротися з кліматичними змінами і з тим, щоб тротуар не перегрівався. Крім того, вони будуть збільшувати кількість кисню і вбирати пил.

Додамо, сьогодні іменне дерево висадили також військовослужбовці 24 бригади ім. Короля Данила. Вони посадили саджанець на честь загиблих побратимів на передовій.дерева висаджують за кошти меценатів.

 У межах проєкту планують також закупити 50 FPV дронів-камікадзе. 20 дронів вже передали захисникам 24-ої ОМБр,, а ще 30 відправлять невдовзі. 

«Вартість висадки одного дерева – благодійний внесок – стартує від 60 тис. грн і більше. Кожен партнер вже вибирає суму самостійно. Хтось 60 тисяч донатить, хтось 100 тисяч. Певна частина коштів – це собівартість дерева, створення лунки, вартість самого саджанця та два тижні догляду після висадки, а решту коштів направляємо безпосередньо на дрони», – розповіла Оксана Тиндик, представниця оргкомітету ГО «Добро. Дій».

Нагадаємо, що у Львові розпочалась ресєтрація на традиційну акцію «Хочу посадити дерево», в рамках якої усі охочі можуть посадити дерево у попередньо визначених лунках. Про те, як можна приєднатися до акції та які її умови ви можете дізнатися за посиланням

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!